Magnus Krusell
Magnus Krusell. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio

Krusell: Härligt att se nya Kalmar FF

P4 Kalmars KFF-krönikör Magnus Krusell hittar många positiva inslag i Kalmar FF:s spel just nu. Han varnar dock samtidigt för att den fortsatta utvecklingen är beroende av huruvida Rasmus Elm stannar hela säsongen.  

Kalmar FF är ett vinnande lag igen. Att man vann cupkvartsfinalen mot Helsingborg efter straffar, förstärker bara intrycket ännu mer.

Scenförändringen jämfört med de två senaste ångestladdade säsongerna är markant.

Det är kul att titta på Kalmar FF just nu. För första gången sedan Nanne tog med sig manualen och flyttade till Hammarby, uppträder Kalmar FF som ett lag.

Fotbollen är komplex och många faktorer samverkar självklart. Grovt förenklat känns det ändå relevant att peka på det som är det allra tydligaste intrycket av KFF så här långt i år: man har en tydlig spelidé som alla spelare tycks jobba efter.

Oavsett vilka elva spelare som spelar rör sig laget som en helhet både offensivt och defensivt. De olika lagdelarna hänger ihop och avstånden mellan spelarnas utgångspositioner är synkade. Ingen kan avfärda intrycket som blott ett försäsongsfenomen. I just Helsingsborgsmatchen fanns alldeles uppenbart en tävlingskaraktär sett till tempo och intensitet.

Det finns en viss likhet mellan Peter Swärdhs Kalmar FF och mitt älskade Liverpool FC, lett av Jürgen Klopp. Laget funkar som bäst när man försäker återerövra bollen genom att sätta hög press på motståndaren och spela ett rakt omställningsspel.

I matchsekvenser där tempot sjunker tenderar KFF att falla tillbaka. Då blir det, precis som ifjol, mest ett krampaktigt sökande efter den evigt löpande Markus Antonsson på topp. Det kostar mycket energi att spela med hög press och KFF behöver lära sig att ha en slags plan B att plocka fram.

Att Ole Söderberg är uttalad förstemålvakt gör att han växer och förhoppningsvis kan skaka av sig minnena från fjolårets märkliga petningar. I backlinjen ser nye Marko Biskupovic ut att bli den ledargestalt som Marcus Nilsson aldrig var.

Jag gillar vidare den frihet som Peter Swärdh verkar beredd att ge Romario som länk mellan mittfält och anfall. För att inte tala om frejdigheten hos ungdomar som Svante Ingelsson och Calle Johansson.

Den enskilt viktigaste förklaringen till att Kalmar FF tagit stora kliv i utvecklingen under vintern är ändå Rasmus Elm. Visst, han kan säkert visa ännu mer (han är duktig på att tona ner sin egen storhet). Ändå måste vi konstatera att han har en internationell pondus runt sig som rimligen gör att Erik Hamrén på allvar överväger om Rasmus Elm är redo för EM-truppen i sommar.

Om Rasmus Elm stannar i KFF hela säsongen, kan detta bli den nytändning som hela föreningen behöver. Vi ska dock inte glömma att Rasmus Elm är i Kalmar FF av medicinska skäl och egentligen har kapacitet för spel i helt andra ligor.

Enligt mina källor börjar den gode Rasmus själv bli mer och mer öppen för ett nytt utlandsäventyr. Låt oss därför njuta och dra största möjliga nytta av den tid han trots allt är kvar i KFF.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista