Maria Hilberth
Maria Hilberth hoppas att satsningen faller väl ut. Foto/illustration: Sveriges Radio

15 har testat kultur på recept i Mönsterås

1:17 min

I Mönsterås skriver sjukvården sedan några månader tillbaka ut kultur på recept som hjälp mot psykisk ohälsa. Hittills har projektet lockat femton personer som fått särskilda kulturkort utskrivna.

Patienter som lider av psykisk ohälsa och social isolering eller har varit sjukskriva en lägre period erbjuds kultur på recept via livsstilsmottagningen på Mönsterås hälsocentral.

– Vi tror och hoppas att det här faller väl ut så att vi kan gör detta till en del i den övriga vårdverksamheten, säger Maria Hilberth, verksamhetschef på Mönsterås hälsocentral.

Tanken med projektet är att bryta isoleringen genom att delta i det lokala kulturlivet. Hittils har projektet lockat femton personer.

– Ambitionen är att vi ska hålla på under det här året också och vi kommer att dela ut fler kulturkort till dem som vi tycker behöver det. De som normalt sätt kanske inte har tänkt på att kulturen kan vara en del av deras vardag.

Kulturen kan verka både förebyggande och komplettera sjukvården, menar Maria Hilberth och även nybliva pensionärer erbjuds att delta. Kulturreceptet ger ett kulturkort som under ett år ger fritt inträde eller rabatter till olika kulturupplevelser.

– Till exempel en guidad tur på klosterruinen, teater eller musikverksamhet. Vi använder befintligt kulturutbud och har samarbetat med kulturföreningarna som redan finns i Mönsterås.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista