Gråsälen Silvia med kut.
Gråsälen Silvia med kut. Foto: Anna Roos / Naturhistoriska riksmuseet.

Silvia nybliven mamma

För första gången har en av de gråsälar som växte upp i avelshägnet i Forsmark setts med en kut. Anna Roos, miljögiftsforskare på Naturhistoriska riksmuseet, tog sig till Öland för att återse sälmamman Silvia.

När gråsälen Silvia släpptes ut ur hägnet 2004 skulle hon rädda en krisande, steril stam. I fredags kastade sig forskaren Anna Roos in i bilen för att se med egna ögon att avelsprojektet lyckats.

– Det var så kul att se henne med vilda sälar. Det var magiskt alltså, det var så fantastiskt. Det är ingenting jag någonsin räknat med, säger Anna Roos.

1980 var antalet gråsälar i Östersjön nere på bottennivåer och ett avelsprojekt startades för att vända utvecklingen. Det fanns då färre än 4 000 djur kvar.

Majoriteten av honorna hade blivit sterila av miljögifter, framför allt PCB, som är förbjudet men fortfarande finns kvar i naturen.

31 kutar släpptes ut från hägnet, skyddsområden inrättades och jakten stoppades. För åtta år sedan lades projektet ned. I dag finns det över 30 000 gråsälar i Östersjön, en livskraftig stam.

– Det vände vid 1990. Jag tror det var 1996 jag såg det första fostret, jag hade aldrig sett det förut. Jag trodde att det var en jättetumör.

Avelsprojektet för gråsäl

Projektet startade i Forsmark 1980 som ett gemensamt projekt mellan Naturhistoriska riksmuseet, Världsnaturfonden, Naturvårdsverket och Forsmarks kraftgrupp. Sälarna matades med sill från Atlanten där halten av miljögifter var lägre.

2006 hade stammen återhämtat sig så mycket att projektet lades ned. I dag finns det över 30 000 gråsälar i Östersjön.

Källa: Naturhistoriska riksmuseet.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista