Sågverk.
Foto: Peter Bressler/Sveriges Radio

Sågen i Tvärskog räddas av polskt företag

2:39 min

Sågverket i Tvärskog säljs till ett polskt företag och jobb räddas, det bekräftar kommunalrådet Johan Persson för P4 Kalmar.

I januari kom beskedet att Rörviks Timber hade bestämt sig för att lägga ner sågverket i Tvärskog. Anledningen var att lönsamheten var för dålig. Då jobbade drygt 40 personer där.

På tisdagen uppgav Östra Småland att sågverket ska säljas till skogsvaruföretaget Andrewex från Polen – som vill driva vidare och utveckla verksamheten på anläggningen i Tvärskog.

Uppgifterna bekräftas av kommunstyrelsens ordförande i Kalmar, Johan Persson (S).

– Det finns en avsiktsförklaring undertecknad och köpekontrakt ska upprättas inom kort. Parterna är överens och det är bara det sista som återstår.

Vad kan du säga om det här företaget?

– Det är ett stort företag med 2 000 anställda, fyra olika anläggningar med ungefär 500 anställda på varje. De är underleverantör till Ikea och säljer också annat trämaterial till olika stora koncerner. Det är privatägt och väldigt stabilt.

Hur många av jobben blir kvar?

– Den information jag har fått är att företaget vill ta över den personal som finns kvar.

– Det är roligt med sågen i Tvärskog för den går inte att lägga ner. Jag har varit med om krisutryckningar till Tvärskog och varje gång har det löst sig, det gör det även den här gången.

Enligt Johan Persson ser framtiden nu ljus ut för sågverket.

– Jag är väldigt hoppfull om att det här kan ge mer än det vi pratar om just nu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista