Mentala tränaren: Vetenskapen är en sak – upplevelsen en annan

3:31 min

Det svenska U21-landslaget i fotboll använder den mentala träningsmetoden HRV, som sågas av forskare och experter. Anders Friberg från Kalmar, Hammarbys mentala tränare, menar att metoden har hjälpt många.

Anders Friberg säger sig ha svårt för kritik som bara handlar om att angripa något. Samtidigt medger han att HRV-metoden saknar vetenskaplig grund.

– Vetenskapen är en sak, upplevelsen är en annan. Det finns väldigt många människor som menar att det har blivit starkare och bättre av metoden. Att de har lyckats förändra sitt mentala tillstånd.

HRV-metoden går ut på att spelarna fäster en mätsensor på örat för att mäta hjärtats aktivitet. En jämn och fin kurva ska betyda att spelaren befinner sig i koherens, ett tillstånd präglat av inre lugn och harmoni, och som man med en enkel tanke kan koppla på i en kritisk situation, som en match.

Anders Friberg har själv provat metoden och dessutom använt den på flera spelare i Hammarbys fotbollslag.

– Det här är egentligen ingen metod därför att andas gör vi allihop, säger han.

– Att flytta ned andningen mot magen, att ta ett djupt andetag, har en lugnande effekt. Det styr tankar och känslor bort från stress och oro.

Förutsättningen för att HRV-metoden ska funka är, precis som när det gäller andra mentala knep, att utövaren tror på den.

– Sen är det alltid svårt att mäta effekten, det gäller all mental träning. Jag förstår dock att fotbollförbundet väljer den säkra vägen att inte rekommendera och finansiera metoder som inte är vetenskapligt konstaterade.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista