Grafik: 45 procent av tågen var försenade eller inställda.
Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio

Vartannat tåg försenat eller inställt i Kalmar län

6:27 min

24 383 tåg hade sin slutdestination i Kalmar län under 2015. Bara 55 procent kom fram i tid. Vart sjunde tåg blev mer än fem minuter försenat.

Under 2015 blev nästan vartannat persontåg i Kalmar län inställt eller försenat. Det visar statistik från den statliga myndigheten Trafikanalys.

På Kalmar länstrafik säger Katharina Seijsing att det är Öresundstågen som är mest försenade med tanke på att de utgår från Köpenhamn/Malmö. Sedan har bygget av stationen i Trekanten påverkat punktligheten det senaste året, och en besvärlig lövhalka drabbade spåren i höstas.

I Kalmar län är förseningar vanligare än på riksnivå, enligt statistiken. I hela landet kom knappt två tredjedelar, 65 procent, av tågen i tid till sin slutstation. Det handlar oftast inte om några stora förseningar; 81 procent av tågen i hela Sverige nådde sin slutstation inom två minuter efter tidtabell och inom fem minuter hade 90 procent av tågen kommit fram.

– Detta är tid vi skulle kunna använda till bättre saker, säger Trafikanalys statistiker Fredrik Lindberg i ett pressmeddelande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista