Kollage: Rörviks och Andrewex logotyper.
Kollage. Foto: Sveriges Radio

Rörvik Timbers vd: Diskussionen inne i ett slutskede

4:29 min

Det nedläggningshotade sågverket i Tvärskog kan komma att säljas till det polska företaget Andrewex. Men ännu är affären inte helt klar.

– Diskussionen är inne i ett slutskede, så vi har kommit ganska långt i förhandlingarna, säger Per Roderth som är vd på sågverkets ägare Rörviks timber.

Samtidigt säger han att förhandlingarna inte är klara förrän om kanske tre veckor.

– Det är vår förhoppning att det ska bli en affär, men det är förstås ingen affär förrän båda parter har skrivit på. Vi får nog vänta ett par veckor innan vi ska vara helt säkra innan vi har kommit i mål.

I går informerades de anställda.

– Både säljare och köpare tyckte att vi mer eller mindre kunde rekommendera de anställda att inte söka jobb någon annanstans, om de vill jobba kvar i Tvärskog.

Enligt Per Roderth kommer inriktningen på sågverket i Tvärskog att bli annorlunda än i dag om Andrewex tar över. Andrewex är en underleverantör till Ikea och vill ställa om till mer förädling.

– Eftersom de vill driva produktionen på platsen så är det av stor vikt för dem att personalen finns kvar. De är ute efter både lokaler, maskiner och den kompetens som finns hos de anställda som finns i Tvärskog.

Vad vet du om företaget?

– Vi har gjort en analys när vi började diskussioner med köparen. Det är ett stort företag med flera produktionsanläggningar, med totalt 2000 anställda. Det är en stor leverantör till både Ikea och andra varuhus som vi känner till. Vi bedömer det som ett seriöst bolag och som en bra köpare – och som inte kommer att konkurrera direkt med Rörviks andra sågar.

Fakta: Andrewex

Andrewex grundades 1988 och i utbudet ingår trädgårdsstaket, sandlåderamar, hyllor och trädgårdsmöbler. Företaget har produktionsanläggningar på fyra platser i Polen: Warszawa-Targówek, Toruń-Cierpice, Bytom, Turek-Grzymiszew.

Källa: Andrewex

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista