Lena Sandgren Swartz.
Lena Sandgren Swartz. Foto: Annelie Frank/Sveriges Radio

Byggröra när Torskolan byggs om

3:57 min

För drygt två veckor sedan togs första spadtagen på en storsatsning på Torskolan i Torsås. Nu väntar en rörig verklighet för närmare 300 elever och skolans personal.

Fram tills nästa höst är personalen och eleverna utspridda i centrala Torsås.

– Åttorna är i sporthallen, sjuorna och niorna sitter i den här vita byggnaden, gamla Torskolan. Det är trångt men de får tränga i hop sig, säger Lena Sandgren Swartz, bildningschef i Torsås kommun.

Hon visar en skolgård som är inhägnad med höga staket och belägrad av baracker, högar med rivet material och en grävmaskin som är i full gång med att riva det som nyligen var en skola.

– Det är en gång mellan de båda byggnaderna som har rivits, säger hon och fortsätter berätta att en byggnad ska renoveras, en ska rivas och sedan ska det byggas ett helt nytt skolhus.

Det är bara några månader sedan hon började sitt jobb i Torsås och fick den stora ombyggnaden av ett helt högstadium i knät. Torskolan har varit sliten länge och frågan om en renovering var uppe i fullmäktige redan för 20 år sedan. Projektet är efterlängtat, men innebär också en tuff tid för personal och elever logistiskt.

– Det är annorlunda, säger Hanna Lindqvist som går i åttan och håller till i sporthallen.

– Det är långt att gå till matsalen och vi har så korta raster att vi inte hinner till fritidsgården. Det är tråkigt för här finns inte så mycket att göra.

Lena Sandgren Swartz berättar att de har försökt att hitta lösningar när det gäller fritidsgården och möjligheter att köpa fika för eleverna. Och även lärarna får lösa oväntade problem då och då.

– Man får vara kreativ i bland för att undervisningen ska fungera, säger Eva Bergman som är SO-lärare.

Trots att det är besvärligt just nu verkar alla ändå vara överens om att rivandet, renoverandet och nybyggandet är nödvändiga.

– Alla vill ha en ny skola. Nästan alla som bor i Torsås har en relation till skolan och vet hur sliten den har varit, säger Lena Sandgren Swartz.

– En ny skola kommer att betyda mycket för Torsås, eleverna får en ny lokal att utbilda sig i och Torsås stadsbild får en ny byggnad. Det bygger nog hopp och framtidstro att Torsås satsar på ungdomen.

Uppfräschningen av Torskolan är beräknad att kosta 120 miljoner kronor och ska vara klar till höstterminen 2017.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista