Smedbyskylt och Tony Borgryd.
Tony Borgryd. Foto: Nick Näslund och Fredrik Jarl/Sveriges Radio

Handlarens metod: ger snattarna jobb

Tar ett snack med föräldrarna
2:16 min

Handlaren Tony Borgryd har ett annorlunda sätt att bemöta snattare: han låter dem jobba i butiken. Nu har 25 unga fått vara med i butiken på helger och lov.

– Om det är en ungdom som har gjort något dumt, och jag känner att det finns något gott i den ungdomen, då har jag åkt hem till föräldrarna och pratat med dem, berättar Tony Borgryd för P4 Kalmar.

Väl hemma hos föräldrarna har man nästan alltid kommit överens om att ungdomen ska få gå bredvid i butiken under några söndagar eller på sportlovet.

– Så att de förstår hur det är att vara i butik och förstår vad de har gjort, säger Tony Borgryd.

Han började med metoden 1995 och fram tills i dag har omkring 25 unga fått provjobba i butiken. Några har till och med fått sommarjobb.

Vid samtliga fall har föräldrarna tyckt att det var en bra idé. Utom vid ett tillfälle:

– De tyckte väl inte att det var så farligt, men jag tyckte att det var rätt så allvarligt. En del föräldrar försvarar sina ungdomar till max.

Mestadels har dock Tony Borgryd positiva minnen från mötena med ungdomarna:

– Jag har blivit kompis med dem. För rätt så många år sedan var den en kille som snattade och jag skällde på honom ganska mycket och polisen var här. Sedan var han hos mig några söndagar och vi blev jättebra kompisar. Vid ett senare tillfälle regnade det oerhört mycket och då kom han in i butiken och frågade om jag kunde skjutsa hem honom. 

Tony Borgryd känner att hans metod fungerar:

– Eftersom det inte finns någon kvarterspolis längre, så vet jag inte ens om polisen åker ut vid ett snatteri, säger han.

– Då blir det att socialen kopplas in, och jag tänker att ofta behöver ungdomarna någon att prata med. Sedan är det inte alla ungdomar som kan få den här chansen, det beror lite på hur det faller sig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".