Arnel Vuckic och fotbollsspelande ungdomar
Arnel Vuckic och det nystartade laget för asylsökande i Kalmar. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio & Privat

Asylsökande bildar fotbollslag i Kalmar – satsar på seriespel

1:02 min

Asylsökande ungdomar utgör Ängö BK:s c-lag som nu är klart för seriespel. Förutom fotbollen måste de delta i gemensamma samtal efter träningarna. Allt för integrationens skull.

– Ungdomarna har fått prata om olika ämnen som kan beröra Sveriges kultur, historia, skolan, lagar och regler. Samtidigt har de också fått önska ämnen, säger Arnel Vuckic, som ligger bakom initiativet.

Hur har de reagerat på att de måste stanna kvar och prata efter att de spelat fotboll?

– Det har varit positivt. Jag trodde först att det skulle bli lite avvikelser men de har själva tyckt att det varit väldigt roligt och kommit med många ämnen att prata om, så det har inte varit några problem.

Han är fritidsledare på ungdomshuset Unik i Kalmar, där många asylsökande ungdomar samlats. Men än så länge är det bara killar som varit intresserade av fotbollen.

– Tjejerna som bor i Kalmar har varit en hel del på Unik. Vi har nått ut till dem också, så har de fått göra det de har velat göra.

Arnel Vuckic är själv fotbollsspelare i Ängö BK. Nu har han genom föreningen startat ett c-lag där ett 20-tal ungdomar är med. Smålands fotbollförbund har även godkänt laget för seriespel. En utmaning, eftersom att ingen av ungdomarna tidigare har spelat organiserad fotboll.

– Det har inte varit några domare på deras så kallade matcher, eller offside och sådant. Så de har en hel del att jobba på.

Nu efterlyser Arnel Vuckic utrustning till laget i ett inlägg på Facebook, till exempel avlagda fotbollsskor och benskydd. ”Damma av dessa och skänk denna glädje och möjlighet till dessa ungdomar”, skriver han.

Han uppmanar den som kan avvara något att höra av sig i kommentarsfältet. Flera har redan lovat bidra med både skor och målvaktshandskar. Lovande för laget som drar igång spelet i ”Utvecklingsserie B Torsås” om en dryg månad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista