Rasmus Arvidsson och Patrik Åberg
Rasmus Arvidsson och Patrik Åberg bildar Avantgardet som släppte sitt debutalbum under onsdagen. Foto: Anton Lernstål/Pressbild

Albumdebut för Avantgardet från Nybro

6:45 min

På onsdagen släppte Nybrobandet Avantgardet sitt debutalbum För många dyra skor och döda ögon. En skiva som skapats ihop med stjärnproducenten Björn Olsson.

Avantgardet består av Rasmus Arvidsson och Patrik Åberg från Nybro. På onsdagen släppte de sitt debutalbum För många dyra skor och döda ögon.

– Jag har alltid skrivit och de här texterna har alltid funnits inom mig. De har kommit ut nu och jag vågar stå för dem och för den här historien, berättar Rasmus Arvidsson.

Skivan handlar mycket om hans tid i London, en tid som präglades av drogmissbruk.

– Det är en liten solskenshistoria med den här skivan. Stora delar till varför jag halkade in på missbruket var att jag inte kände att jag vågade stå för den jag var och det som jag egentligen haft inom mig hela tiden. 

Vad var det du inte vågade visa?

– Det var väl mer att man kände att man var kvävd av en typ av norm och att du inte såg några utvägar. Om man tittar på de som har influerat mig, framför allt massa fina Göteborgsband, om jag hade varit uppvuxen där och haft samma intressen hade det inte varit något konstigt att se en utväg i att skriva rockpoesi och släppa skivor men det har varit svårt i Nybro.

Albumet har skapats tillsammans med producenten Björn Olsson, som tidigare jobbat med bland andra Håkan Hellström. Tillsammans har de beskrivit musiken som "en tvål i ett badkar – försök gärna greppa den" och skivan har varit omskriven redan innan releasen. När musiken väl släpptes fick den varma mottaganden på flera håll.

– Utan att låta kaxig har jag trott att de som är intresserade av musik och har tid att ta musik på lika stort allvar som jag alltid har gjort nog kommer att gilla och förstå den här skivan, men det kommer kanske inte bli så brett, säger Rasmus Arvidsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista