Johan Dasht, OKG.
Johan Dasht, OKG. Foto: OKG/Pressbild.

OKG fruktar personalflykt efter nedläggningsbesked

1:40 min

Beslutet att stänga två reaktorer vid kärnkraftverket i Oskarshamn kan leda till personalbrist om många anställda slutar i förtid.

Oron hos företaget är att allt för många ska sluta i förtid och göra det svårt att driva verksamheten vidare. Lotta Sätterlund som är HR-chef på OKG säger dock att man ännu inte sett att personal söker sig bort i någon stor omfattning.

– Vi kan se en liten ökad tendens i början på detta året att fler har sagt upp sig, men vi har ett större antal varje år som slutar på företaget. Vi är ett stort företag så då blir det också många som vill hitta nya möjligheter utanför OKG.

När besked kommer att industrier ska försvinna så är det vanliga att personalen börjar söka sig bort på en gång. Ofta har företagen svårt att hålla produktionen uppe som de tänkt när viktig personal som är attraktiva också för andra försvinner.

Men på just kärnkraftverk måste man ha rätt personal på rätt plats för att allt ska fungera. Bland annat därför håller Strålsäkerhetsmyndigheten ett extra öga på de kärnkraftverk som planeras att stängas.

Hittills är det främst bland utomstående entreprenörer som beskedet har märkts. Jobben för dem har blivit färre i och med att uppgraderingar och framtida projekt inte blir av.

Och på OKG gör företagsledningen vad de kan för att förmå personalen att bli kvar och trivas trots dystra framtidsutsikter. Bland annat handlar det om att göra det attraktivt för viktig personal att bli kvar.

– Vi tittar på viss personal, som till exempel sitter i kontrollrummet, med avtal och andra former hur vi kan försäkra oss att bibehålla den här kompetensen långsiktigt, säger Johan Dasht som är vd på OKG.

Handlar det om att göra det mer attraktivt ekonomiskt att stanna kvar?

– Först och främst handlar det om det. Men det handlar också om att man trivs på jobbet och se att det finns en framtid som är långsiktig. För Oskarshamn 3 ska ju drivas i väldigt många år framåt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista