Kurt Lezgin och Nusen Serhanogru
Kurt Lezgin och Nusen Serhanogru. Foto: Leif Johansson/Sveriges Radio

Bjuder in till newruz-firande i Västervik

1:10 min

I helgen kommer hundratals kurder att samlas i Västervik för att fira newruz, nyåret. Arrangörerna har förberett festen i flera månader.

– Vi ska försöka locka folk från hela Kalmar län, Norrköping och Linköping att fira newruz tillsammans, också svenskar, säger Kurt Lezgin som är en av dem som jobbar med förberedelserna inför newruz.

Newruz firas inte bara av kurder utan i hela arabvärlden, även om firandet skiljer sig en del mellan länderna. I Västervik består firandet av en stor fest på söndag. Det blir god mat, eld och dans och musik i arenan vid Lysingsbadet. Samtidigt samlas pengar in till dem som har det svårt i krigsdrabbade områden.

Kurt Lezgin hoppas på över 500 deltagare vid festen. Framför allt är det kurder som kommer, men han hoppas att allt fler svenskar ska upptäcka newruz. Hans dröm är att det ska bli som i vissa europeiska storstäder att hälften av deltagarna är kurder, hälften andra som upptäckt festen.

En av dem som kommer att vara med och fira newruz är Nusen Serhanogru som tycker att det är den viktigaste högtiden under året:

– Den symboliserar glädje och våren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista