Tina Burvall
Tina Burvall. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio och Johan Nilsson / TT

Kaniner steks levande – Skälby ställer in majbrasa

2:04 min

Skälby 4H-gård i Kalmar ställer in sitt traditionsenliga valborgsfirande. Anledningen är att marken är full av kaninbon och småfåglar snabbt flyttar in i rishögen.

Trots försök att skrämma bort djuren har 4H-gården de senaste åren upptäckt brännskadade djur.

– Det finns mycket vildkaniner i stan och många har valt att bosätta sig på Skälby, säger Tina Burvall som är gårdsföreståndare på Skälby.

– I marken i hagarna är det fullt med kaninkolonier. Det innebär att när vi tänder elden så hettas marken upp, och då blir det små grillade kaniner under marken.

De senaste åren har 4 000 besökare kommit till Skälbys valborgsmässofirande. 

– Det är en stark tradition, som vi har fått ärva av våra föräldrar. På senare år har man börjat ifrågasätta det här, säger Tina Burvall.

– Det handlar inte bara om kaniner, utan också om igelkottar och småfåglar. Det är en sak som ska mogna. Jag tror att fler och fler kommer att börja ifrågasätta sina valborgseldar. Det är svårt att ha en jättestor brasa utan att det påverkar djurlivet på något sätt.

Istället satsar 4H-gården på andra arrangemang: den 16 april är det vårmarknad med tema hållbarhet, närodlat, kravmärkt, ekologiskt, hantverk, återbruk och loppis.

– Vi ställer in elden för djurens skull, så därför vill vi ju heller inte uppmana att gå till andra valborgseldar. Vi kanske får hitta andra sätt att fira valborg.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista