Ahad Nobakt.
Ahad Nobakt. Foto: Sigrid Edsenius och Nick Näslund/Sveriges Radio
P4 Kalmar avslöjar

HVB-personal larmar om uselt brandskydd

1:48 min

Det var rena turen att ingen skadades allvarligt i branden på HVB-hemmet i Gunnabo i går. Det menar Ahad Nobakht som var den anställde som släckte elden.

Hvb-hemmet i Gunnabo utanför Nybro där det brann i går morse hade flera allvarliga säkerhetsbrister.

– Jag vaknade och gick till toaletten och kände röklukt. Det kom från garagedörren. Jag springer upp och väcker upp barnen och en kollega till mig, berättar Ahad Nobakht.

Personalen försökte öppna dörren vid den evakueringstrappa som fanns på övervåningen, men dörren till den var ingen säkerhetsdörr, utan en vanlig dörr låst med nyckel och Ahad fick sparka upp dörren.

Trots att Ahad och den övriga personalen inte hade fått någon information om utrymningsplan eller utbildning i brandsäkerhet lyckades Ahad hitta brandsläckare och började släcka branden. Men när han var i det rökfyllda rummet gjorde han en obehaglig upptäckt: pulversläckaren var tom.

– Den pyser och det tar slut. Den var tom alltså, säger Ahad Nobakt.

Räddningstjänsten ska nu göra en tillsyn efter det som hände.

Under gårdagen uppgav verksamhetschef Peter Borg att att en brandingenjör har varit på plats och godkänt byggnaden. Men Räddningstjänsten i Nybro kommun som har ansvar för att kolla så att brandskyddet fungerar har inte gjort någon tillsyn av byggnaden. Det kan man först göra när en verksamhet är igång, men enligt räddningstjänsten i Nybro hade de inte fått någon information om att verksamheten hade startat. 

Ahad Nobakht berättar att ingen brandvarnare gick igång under branden, vilket också bekräftas av räddningstjänsten i Nybro.

– Det var inget bra. Det är bra att ingen har skadats, det viktigaste är att barnen inte har skadats.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista