Illustration: The Circle Resort
Så här var det tänkt att se ut när hela turistanläggningen var färdigbyggd. Illustration: The Circle Resort

Ny plan för Circle Resort tar form

Ska fundera över om man ska gå vidare – och i så fall hur
2:12 min

Entreprenören har nyligen diskuterat mångmiljonprojektet The Circle Resorts framtid med Oskarshamns kommun och länsstyrelsen.

Detaljplanen för etapp två av det stora bygget har underkänts i Mark-och miljödomstolen och nu måste nya lösningar till för att projektet ska bli verklighet.

Det ifrågasatta mångmiljonprojektet Circle Resort i Figeholm är hotat efter att detaljplanen för etapp två av tre i det stora bygget underkänts i Mark-och miljödomstolen. Den danska entreprenören har nu diskuterat projektets framtid med Oskarshamns kommun och länsstyrelsen.

– Vi ska fundera över om man ska gå vidare och i så fall hur, säger tidigare samhällsbyggnadschefen Bodil Liedberg-Jönsson som varit delaktig i planprocessen för Circle Resort sedan den startade redan 2009.

– Vi ska träffas igen om två till tre månader och ska projektet fortsätta så måste vi ta fram en ny detaljplan.

Det stora turismprojektet är indelat i tre etapper. I slutändan var det tänkt att omfatta 1 100 hus vid kusten i Figeholm i Oskarshamns kommun. I dagsläget får endast etapp 1 byggas, trots att även den överklagades. Där ingår bland annat en centrumanläggning, hus och hotell.

Tidigare har kommunen satt stopp för etapp 3 som innehåller planer för att bygga konstgjorda öar. Den danska exploatören har även planerat för ett antal villor ute i havet.

I planerna för Circle Resort etapp 2 som stoppats i Mark-och miljödomstolen ingick ett stort antal fritidshus nära havet. Både kommunen och länsstyrelsen hade tidigare godkänt etapp 2.

The Circle Resort-projektet har länge varit starkt ifrågasatt lokalt av privatpersoner, aktionsgruppen Rädda Fågelfjärden och och Döderhults naturskyddsförening.

– Det har naturligtvis påverkat diskussionerna. Både kommunen och entreprenören är måna om att det här ska bli så attraktivt som möjligt för så många som möjligt, säger Bodil Liedberg-Jönsson.

– Sedan är det klart att om det finns väldigt många som är emot projektet så har det betydelse, fortsätter hon.

Det är nu inte troligt med ett politiskt beslut innan sommaren, berättar Bodil Liedberg-Jönsson. Kommunen riskerar också att få stå för kostnaderna för detaljplanarbetet fram till etapp 2 på cirka två och en halv miljon kronor om det inte blir något av projektet.

– Kommunen får stå för de kostnaderna så är det alltid när man jobbar med detaljplaner om man väljer att göra det på egen bekostnad. Men samtidigt är det så att om det väl exploateras så får kommunen då en täckning för kostnaderna som man haft under planeringstiden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".