Astrid Lindgren.
Astrid Lindgren. Foto: Jan Collsiöö/TT

Astrid Lindgrens sagor nu på Spotify

1:18 min

2013 släpptes närmare 200 låtar från 19 Astrid Lindgren-filmer på Spotify. Nu är också Vimmerbyförfattarens inläsningar av sina egna sagor tillgängliga via musiktjänsten.

Sedan tidigare går det att streama Astrid Lindgrens berättelser via ljudbokstjänsten Storytel. Nu dyker de alltså upp även i musikjätten Spotifys utbud. Bland de berättelser som lagts upp märks "Ronja Rövardotter", "Emil i Lönneberga", "Bröderna Lejonhjärta" och "Pippi Långstrump". 

Även "Samuel August från Sevedstorp och Hanna i Hult", som sägs vara Astrid Lindgrens enda vuxensaga, är tillgänglig.

Att få ut arvet efter Astrid Lindgren i nya kanaler är viktigt, säger Johan Palmberg, rättighetsadministratör på Saltkråkan AB.

– För att hålla det levande och se till att nya generationer också får tillgång till det så är det viktigt att man ser till att det finns där de letar efter det.

Han tycker också att det finns en poäng med att det är originalinspelningarna med Astrid Lindgren som finns tillgängliga.

– Hon hade en väldig musikalitet i språket som jag tror verkligen kommer fram som bäst när hon själv får läsa, säger Johan Palmberg.

Utöver berättelserna publiceras samtal och intervjuer med Astrid Lindgren som gjorts av journalisten Margareta Strömstedt.

Inläsningarna gjordes ursprungligen för Sveriges Radio och Annabelle Jönsson, chef för licensiering på SR, är nöjd:

– Vi vet också att många nyanlända familjer lär sig svenska genom att lyssna på berättelser för barn – därför känns det extra roligt att kunna tillgängliggöra så många klassiska radioinspelningar nu, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista