Robert Karlsson, golfproffs från Kalmar.
Robert Karlsson. Foto: Malin Flodén/Sveriges Radio

Robert Karlsson gick in i väggen – nu kan karriären vara över

"När jag spelade dåligt förtjänade jag att må dåligt"
4:47 min

Golfaren Robert Karlsson hade siktet inställt på världseliten. Men inombords malde rotlösheten och ångesten. Till sist gick kan in i väggen. Nu kan karriären vara över.

Robert Karlsson från Kalmar (ej att förväxla med namnen från Katrineholm, mångfaldig vinnare på Europatouren) har varit en av landets mest lovande golfare. Efter studier i USA valde han att satsa på att slå sig in på den amerikanska PGA-touren.

– Jag har mött många av spelarna i världseliten och brukar tänka att om de kan, så kan jag också.

Under 2015 funkade spelet på den kanadensiska touren, så kallad undertour till PGA, riktigt bra. Samtidigt kände Robert att något var fel.

– Symptomen fanns där och de ökade gradvis, men jag tänkte att om jag kämpar lite till och spelar bra i nästa tävling så släpper det.

Ångesten blev en negativ spiral. Han kunde aldrig känna riktig glädje, eftersom han visste att han snart skulle må dåligt igen. Att ständigt vara på resande fot gjorde att hemlängtan till Kalmar blev starkare.

– När jag kom hem till Kalmar förstod jag att jag gått in i väggen. Det kändes inte som att vara hemma riktigt. Hjärnan gick på högvarv, jag kunde inte slappna av, jag kunde inte sova.

Robert Karlsson drog i alla bromsar, hoppade av tourlivet och flyttade hem till Kalmar. Golfklubborna har han inte rört på länge och han längtar inte efter dem heller.

– Jag har alltid identifierat mig mycket med golfen och trott att om man presterar bra så mår jag bra. När jag spelade dåligt, förtjänade jag att må dåligt. Så tänkte jag.

För att förstå vad som har hänt och komma vidare i läkningsprocessen läser Robert Karlsson många böcker om psykologi och mentala processer – ett ämne som han tidigare avfärdade.

– Jag tror stenhårt på att rätt tankar kan förändra måendet. Men jag jobbar också på att ha bra människor runt mig. Energisugarna kan hålla sig på sin kant.

Hur tänker du kring den fortsatta golfkarriären?

– Inte den blekaste aning, faktiskt. Jag vågar inte tänka på det. Golfen kommer inte att försvinna helt ur mitt liv. Men det är en sak att gå en runda med kompisarna en fin sommardag, en helt annan och åka runt på touren vecka ut och vecka in.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".