Maxe Axelsson.
Maxe Axelsson. Foto: Malin Flodén/Sveriges Radio

Maxe Axelsson kan få internationellt filmpris i Paris

0:31 min

Kulturprofilen Maxe Axelsson kan få ett internationellt filmpris i Paris i april. Han har mixat och redigerat ljudet i nominerade "Tyskungarna – barn av de hatade".

– Det känns skitkul. Det har varit ett gediget projekt, säger Maxe Axelsson som bor både i Kalmar och i Södra Kärr. 

Filmen handlar om barn som föddes under andra världskriget i Norge med norska mödrar och tyska soldater som fäder. Totalt var det ungefär 12 000 barn och de har under sitt liv förföljts och särbehandlats på olika sätt.

Maxe Axelsson har varit med och mixat och redigerat ljudet i filmen som är nominerad i klassen dokumentärfilm. Filmen har sänts i SVT och köptes nyligen in av norsk tv.

– Det har varit mycket debatt kring filmen i Norge. Det är ett känsligt ämne, säger Maxe Axelsson som berördes starkt under arbetet med filmen.

– Ibland blir man nästan tårögd när man ser hur människor behandlar varandra, säger han.

Festivalen heter L´Europe autour de l´Europe och pågår i en månad. Tyskungarna – barn av de hatade ska visas den 6 april. Maxe Axelsson ska vara på plats tillsammans med Blekingebon Per Anders Rudelius som har regisserat, filmat och klippt filmen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista