Filip Stenberg.
Filip Stenberg från Trygg hemgång Kalmar. Foto: Privat

Svalt intresse för att erbjuda trygg hemgång i Kalmar

1:20 min

I slutet av förra året startade "Trygg hemgång Kalmar". Privatpersoner erbjuder sällskap till den som känner sig otrygg med att gå hem själv. Men intresset har varit svalt.

P4 Kalmar har tidigare berättat om det ideella initiativet som startade i slutet av förra året, där privatpersoner kan gå med och i grupp göra dem som inte känner sig trygga med att gå hem själva sällskap. Det kan till exempel handla om hemvägen från stan en helgnatt.

Men intresset för att hjälpa till med det här har visat sig vara lågt. Det berättar Filip Stenberg som var med och startade rörelsen i Kalmar.

– Jag är besviken att det var så pass många som ville gå som sedan slutade höra av sig. Jag önskar att fler kunde involvera sig och känner och vill skapa trygghet inne i stan.

25-årige Filip Stenberg säger att han är förvånad över det låga intresset att vara med och gå, när gruppens egna sida i sociala medier följs av strax över två tusen personer.

Det svala intresset har gjort att gruppen inte promenerat lika mycket som man hoppats på från början.

– Nu har det inte blivit lika ofta för att vi bara är några som är aktiva, men när vi väl är ute brukar vi samlas vid midnatt. Antingen vid stationen eller gamla vattentornet. Sen går vi mellan krogarna till tre-halv fyra på natten.

Filip Stenberg tror att det bristande intresset kan bero på att föreningen bestämt att nya personer som har lust att hjälpa till först ska visa upp ett utdrag från polisens belastningsregister. Något man samtidigt tror på som ett sätt att öka säkerheten. Han tror också att många blandar ihop Trygg hemgång med andra grupper som börjat synas ute på stan av andra anledningar. Särskilt kring Larmtorget i centrala Kalmar.

Filip säger att han inte låter det låga intresset för att vara med och hjälpa till dra ner motivationen.

– Jag är fortfarande grymt taggad på att få det här att funka. Det har inte förändrats. Det är ju bara att fortsätta att jobba.

Han berättar att tanken är att han ska försöka marknadsföra det hela mer. Bland annat genom att ta kontakt med olika fritidsgårdar och gymnasieskolor och sätta upp planscher. Han vill att fler ska få veta att föreningen finns.

– De gånger vi varit ute har vi faktiskt fått hjälpa folk hem. Folk hör faktiskt av sig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista