Gammalt industriområde. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio.
Rifas fabrik stängde 2005 och området har förfallit sedan dess. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio

Lösning för Kalmars "skamfläck" kan vara nära

Frågan om den skräpiga och förfallna Rifa-fastigheten i centrala Kalmar kan vara nära en lösning. En möjlighet är att bygga in de cisterner med syra som finns på Arlas mejeri intill.

Säkerhetsrisken med bland annat användningen av salpetersyra har i flera år hindrat bygget av hundratals lägenheter på industritomten intill.

Lyssnare som bor i området har hört av sig till P4 Kalmar och är måna om att det händer något i frågan.

– Det ser förskräckligt ut. Vi är flera som har engagerat oss i frågan, säger en av lyssnarna som ringt till radion.

Peab har planer på att bygga 600 lägenheter i olika etapper. Enligt Kalmar kommun handlar det om både bostads- och hyresrätter.

Nu pågår förhandlingar mellan byggföretaget Peab, Arla, och Kalmar kommun om det går att dela på kostnaden för att lösa utmaningarna med att ha en kemikalieintensiv industri som är granne med ett bostadsområde.

Kalmar kommun deltar i förhandlingarna eftersom de äger en tomt vid polishuset, där Kriminalvården har möjlighet att bygga häkte eller fängelse på.

– Vi håller det öppet tills vi vet hur Kriminalvården vill göra, säger Mattias Adolfsson (S) som är samhällsbyggnadsnämndens ordförande i Kalmar.

Både han och Peabs regionchef Jonas Skingley ser positivt på diskussionerna:

– Vi hoppas på en lösning, men vill inte kommentera det närmare än så, säger Jonas Skingley till P4 Kalmar.

Rifa-fabriken i Kalmar avvecklades för elva år sedan och har sedan dess stått tom. Den har förfallit och har också varit utsatt för skadegörelse.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista