Johannes Winroth, Amelie Aebischer, August Sjöbäck, Emily Engelholm, Klara Gunnarsson och deras klasskamrater i ES Musik på Jenny Nyströmskolan.
Johannes Winroth, Amelie Aebischer, August Sjöbäck, Emily Engelholm, Klara Gunnarsson och deras klasskamrater i ES Musik laddar för konsert med Camerata Nordica. Foto: Erika Norberg/Sveriges Radio

Gymnasieelever spelar Abba och Queen med Camerata Nordica

Amelie Aebischer: "Det är en sån kick när stråkarna är med"
4:19 min

Gymnasietreor på Jenny Nyströmskolan i Kalmar ska sätta ihop en konsert där de tolkar Abba och Queen ihop med länets kammarorkester Camerata Nordica.

Samarbetet mellan Jenny Nyströmskolan och Länsmusiken i Kalmar län började när musikeleverna fick chansen att vara med vid en spelning med Robert Wells. Det var violinisten Géza Polónyi i Camerata Nordica som tog den första kontakten, och det blev så bra den gången att de bestämde sig för att göra mer ihop.

Vid konserten där de tolkar Abba och Queen, som ska ges vecka 15 i vår, kommer elva musiker från kammarorkestern vara med med sina stråkinstrument. Något som Amelie Aebischer ser fram emot. Hittills har eleverna repeterat för sig själva i skolan men nu är det dags för klassens band att möta stråkarna.

– När vi kommer och träffar Camerata Nordica och övar då blir det bara "wow", det blir en sådan kick, det är sådan stor skillnad när stråkarna är med, säger Amelie Aebischer.

Vad är det som händer då?

– Det är något i kroppen, det känns som man är med i själva låten. Det är häftigt, säger hon och slår ut med armarna.

Och nyttan med utbytet är ömsesidigt. I en paus mellan låtarna passar Géza Polónyi, som alltså är yrkesmusiker, på att fråga ut några av eleverna vad de vill göra med musiken i framtiden.

– Framför allt är det livemusiken jag är mycket mån om, att vi ska vårda musiken ömt. Det kan man bara när man är där, livs levande. Och de här ungdomarna är fantastiska, de gör det, de kan arbeta hårt, säger Géza Polónyi till P4 Kalmar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".