Mönster från Designarkivets samlingar och Christina Davidson.
Foto: Erika Norberg & Nick Näslund/Sveriges Radio

Nybro kommun vill ha skriftligt avtal om Designarkivet

1:38 min

Nybro kommun vill ha mer inflytande över verksamheten vid Designarkivet i Pukeberg. Kommunalrådet Christina Davidson (C) saknar ett skriftligt avtal med Kalmar Konstförening.

– För mig och för Nybro kommun är det viktigt om vi kan göra det mer publikt, det är mycket folk som besöker området och om vi kan jobba mer med utställningar skulle det fylla en väldigt bra funktion, säger centerpartisten och kommunalrådet Christina Davidson till P4 Kalmar.

Designarkivet, som ingår i samma organisation som Kalmar Konstmuseum, får hyran betald av Nybro kommun. Det handlar om en och en halv miljon kronor varje år för lokalerna i det gamla glasbruket i Pukeberg. Där finns bland annat en utställningshall som knappt utnyttjas alls just nu. De sista åren har de resurser som Kalmar Konstmuseum kunnat lägga, och har sökt för arkivets räkning, gått till ett fokus mot ett rent forskningsarkiv.

Arkivet har gjort utställningar på muséet i Kalmar och sett till att hålla öppet i samband med andra event i Pukeberg. Men inte mer. Det var annorlunda de första åren efter att Designarkivet flyttades till Pukeberg från Kalmar 2006. Den regionala samlingsutställningen Sydosten med inriktning konsthantverk flyttades till exempel dit, men den utställningsformen är helt nerlagd nu av Kalmar Konstmuseum.

Och ett problem, som Nybro kommun ser det, är att det också i fortsättningen kommer vara en ideell förening som är huvudman för Designarkivet.

– Vi hade en tanke om att vi gärna skulle vilja att Kalmar Konstmuseum ingick under samma hatt som någon annan av våra länsinstitutioner, att man fick ett annat uppdrag och en annan huvudman, säger Christina Davidson.

Hon menar att det kan vara svårt för en ideell förening att driva en så pass omfattande verksamhet och att det kan vara till nytta för att nå en bredare publik att samla all kultur "under en och samma hatt". Men utredningen som gjordes på uppdrag av konstföreningen, där Nybro kommun var med, kom ändå fram till att föreningsalternativet kan fortgå. Däremot ska stadgarna skrivas om i vissa delar, bland annat för ökad öppenhet och ökat samarbete med finansiärerna.

– Vi vill vara med och vara delaktiga nu, så jag hoppas vi kan ha en bra dialog med konstföreningen och den nya chefen om detta, säger Christina Davidson, som har planer på att ta upp frågan med Kalmar Konstförening och den nya chefen för Kalmar Konstmuseum senare i år.

Dessutom vill hon ha ett skriftligt avtal med Kalmar Konstförening, för något sådant skrevs inte när Designarkivet flyttade till Pukeberg för tio år sedan.

– Jag saknar ju det nu. De som var med då säger att det var nog en hedersöverenskommelse, alla var så ivriga att få till det här och den ena stod för det och den andra stod för det och man glömde nog att pränta ner det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista