Eva Wängelin och Emmy Woksepp
1 av 2
Designarkivets Eva Wängelin, tf arkivchef, och Emmy Woksepp, arkivassistent. Foto: Erika Norberg/Sveriges Radio
Inger Stjerna
2 av 2
Inger Stjerna, arkivarieassistent vid Designarkivet. Foto: Erika Norberg/Sveriges Radio

Designarkivet börjar om – tio år efter flytten till Pukeberg

Vårt Reportage om vad de gör på Designarkivet!
11 min

Det är tio år sedan Designarkivet flyttade från Kalmar Konstmuseum till Pukeberg, men det är många bitar som inte har fallit på plats. Just nu pågår till exempel en stor omstrukturering av samlingarna.

Det var Eva Wängelin som tog tag i ordningen på arkivet när hon började som tillförordnad chef i februari förra året, just som hela organisationen föll isär. Hon började på Designarkivet samtidigt som turbulensen i Kalmar Konstförening och på Kalmar Konstmuseum tog fart och den förra arkivchefen sjukskrevs, för att sedan sluta helt.

– Det har varit lite att famla i mörkret måste jag säga. Men det är kul att ha ansvar för det också, och se till att när jag försvinner härifrån någon gång, så kommer det vara bättre, säger Eva Wängelin till P4 Kalmar.

I Designarkivet i Pukeberg finns material från ungefär 700 formgivare och det handlar om mer än 120 000 arkivalier. Skisser, mönsterrapporter, textilprover, kläder, möbelprototyper, ritningar och tryckramar bland annat. Textilarkivet är störst, men här finns också material från glaskonstnärer, grafiska formgivare och industridesigners.

Själva förvaringen, i svala magasin med skyddande förpackningar, är det inget fel på. Men man ska kunna hitta i arkivet också. Till största del vänder de sig idag till forskare, studenter och design- och formgivningsbranschen. Arbetet med att sortera, registrera och ta hand om nytt material varvas med att svara på frågor, serva studenter och forskare och ta emot studiebesök. 2015 hade arkivet 400 besökare, de har ett par tre studiebesök i månaden, och de får många förfrågningar via mail och telefon.

– Alltså det är ett jättestort arbete bara med att vara ett arkiv. Utan pengar har vi ingen personal till att göra någonting mer, konstaterar Eva Wängelin.

I dag är de två anställda på 75 procent, Eva Wängelin och arkivarieassistenten Inger Stjerna. Deras löner finansieras med stöd från Regionförbundet. Dessutom arbetsprövar en person, som varit sjukskriven, på arkivet just nu. Och ytterligare en arkivarieassistent, Emmy Woksepp som har specialkompetens, betalas med tillfälliga forskningsmedel som tar slut om ett år. I hennes fall har Eva Wängelin ansökt om förlängning.

Eva Wängelin vill egentligen inte svara på frågor om hur arkivet används och prioriteras av sin huvudman Kalmar Konstförening. Nybro kommun som betalar hyran har till exempel gjort klart att de vill ha mer inflytande och att arkivet ska bli mer publikt i Pukeberg igen. De första åren efter flytten från Kalmar 2006 fanns medel till fler tjänster och då ordnades bland annat mer utställningar i de egna lokalerna. Men det var tillfälliga pengar som tog slut efter några år.

Och Eva Wängelin kan konstatera att det bland annat finns lokaler som de inte har möjlighet att utnyttja i dag, ett konservatorsrum, en fotoateljé och en utställningshall.

– Jag tycker själv att det är ett slöseri med lokaler att ha den stora utställningshallen utan möjlighet att ställa ut. Dels har vi ingen teknisk support, och vem skulle sitta och vakta det, inom vilken tjänst? Det är ett jättestort arbete.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".