Magnus Krusell
Magnus Krusell. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio
Magnus Krusells Kalmar FF-blogg.

Krusell: Nyttig lärdom för Kalmar FF

"Bredda och vässa metoden. Där har Peter Swärdh sitt prioriterade arbete framöver".

Läs P4 Kalmars KFF-krönikörs inlägg efter förlusten mot Malmö FF.  

Som jag skrev förra veckan: det gäller att ha en plan b. Helst även en plan c och d. Ett riktigt bra fotbollslag behöver kunna växla mellan lite olika metoder, utifrån samma grund, för att nå framgång.

Första halvleken av cupsemifinalen mot Malmö FF visade Kalmar FF prov på finfint passningsspel, bra rörelse och effektiva djupledslöpningar. Oftast regisserat av den briljanta innermittfältsduon Ismael och Rasmus Elm. Ledning 1-0 efter att Romario gjort ett "Marcus Antonsson-mål".

När Malmö FF sedan tätade till det centrala mittfältet med ett rejält mått aggressivitet, ibland med tre spelare runt bollförande Rasmus Elm, hittade KFF ingen effektiv moteld. Vips var ställningen 1-3 istället. Två av baklängesmålen var grova individuella misstag, som förde tankarna till fjolåret.

Vid 1-2 var det just Elm, av alla, som snurrade bort sig själv mitt på egen planhalva omsvärmad av Malmö-spelare. När sedan Marko Biskopovic, av alla, blev yr i mössan och snubblade på sig själv just utanför eget straffområde, drogs rullgardinen definitivt ner för KFF.

Antonssons vackra reducering till 2-3 i slutskedet förändrade inget.

Detta var en nyttig lärdom för KFF. Ambitionen att bygga ett snabbt passningsspel får inte bliv naivt och ensidigt. Även om Rasmus Elm är en fantastisk spelare, får inte ALLT kretsa runt honom.

Att bjuda motståndarna på ett par mål är naturligtvis aldrig hållbart. Tillfälligheter eller kvardröjande trötthet efter 120 minuter mot Helsingborg i söndags?

Bredda och vässa metoden. Där har Peter Swärdh sitt prioriterade arbete framöver. Om han lyckas, kan Kalmar FF överraska många i årets allsvenska.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista