Gräsbrand Kalmar 2013.
Foto: Arkivfoto: Tobias Sandblad/Sveriges Radio.

Stor risk för gräsbränder

Håll koll på var och hur du eldar, för nu det är torrt i markerna. Risken för gräsbränder är stor i hela Götaland, varnar SMHI.

I går brann 800 kvadratmeter gräs upp i Asarum, Blekinge, och den senaste tiden har flera gräsbränder rasat runt om i södra och västra Sverige. Larm i Kalmar län har kommit från Vimmerby och Mönsterås kommuner bland annat.

Nu börjar gräsbrandssäsongen, säger Alexandra Ohlsson, meteorolog på SMHI till TT.

– Under soliga och relativt molnfria dagar blir det mindre fukt i marken, och fjolårets gräs är torrt. Och det kommer att hålla i sig fram tills vi får årets gräs.

Stor risk i Kalmar län

I vissa områden är risken större än i andra. Det gäller bland annat Kronoberg och Kalmar län, samt delar av västra Götaland. Men i takt med att snötäcket försvinner längre upp i landet ökar brandrisken även där.

SMHI:s Alexandra Ohlsson uppmanar alla att vara försiktiga med att elda - och för den som är sugen på att rensa upp bland gamla grenar och löv i trädgården gäller det att vara försiktig. Kontrollera risk och försäkra dig om att elden inte sprider sig - innan du sätter fyr på avfallshögarna.

– Man ska tänka på att inte elda när man är ute i naturen om man har risk för gräsbrand i sitt område. Ha koll på hur det ser ut - och att elda gamla grenar och sådant ska man vara försiktig med.

/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista