Orange föreskrift från Arbetsmiljöverket om organisatorisk och social arbetsmiljö.
Foto: Johanna Lindblad Ahl/Sveriges Radio

Mobbning på jobbet får större fokus

1:29 min

Kränkande särbehandling ska inte accepteras på en arbetsplats. Det står bland annat i de nya föreskrifter från Arbetsmiljöverket som börjar gälla sista mars.

Läs mer om de nya reglerna! Du hittar dem här.

Bara de senaste fem åren har 91 personer i Kalmar län anmält till Arbetsmiljöverket att de blivit sjuka på grund av mobbning eller kränkande särbehandling.

Polisen Therése berättar för P4 Kalmar om hur hon, under flera år, utsattes för kränkande särbehandling och mobbning på den avdelning hon tidigare jobbade på. 

– Det har varit förtal. Påhittade situationer som jag inte varit med om. Man har sagt fula ord, "kärringjävel", "idiot", "du kan ingenting".

Försäkringskassan uppskattar att 10 000 sjukskrivningar varje år beror på just det. Och antalet anmälda arbetssjukdomar som beror på brister i den organisatoriska och sociala arbetsmiljön har har ökat med drygt 70 procent på bara fem år.

Därför har Arbetsmiljöverket i den nya föreskriften riktat in sig på det förebyggande systematiska arbetsmiljöarbetet, som gör arbetsgivaren skyldig att kartlägga risker och vidta åtgärder innan sjukdom eller ohälsa uppstår.

Nytt är att kränkande särbehandling står med särskilt. För enligt Arbetsmiljöverket vill man klargöra att det inte ska accepteras på en arbetsplats.

Föreskriften kräver att arbetsgivare klargör det i till exempel i en policy, och att det finns rutiner för hur kränkande särbehandling ska hanteras, till exempel hur och var de utsatta snabbt ska få hjälp.

Polisen Therése var sjukskriven under en period, men har med hjälp av kollegor som stått bakom henne lyckats byta avdelning och situationen är nu bättre. Men fortfarande vill hon ha hjälp att reda ut vad som hände, för att kunna gå vidare.

– Jag vill få situationen utredd. Var det bara mig det var fel på eller var det arbetssituationen? Jag vill att någon annan hjälper mig, för jag orkar inte ta tag i det själv längre.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista