Therése mobbades på jobbet.
Foto: Johanna Lindblad Ahl/Sveriges Radio

Therése mobbades på jobbet i tio år

3:59 min

Tiotusentals personer blir varje år sjuka på grund av mobbning och kränkande särbehandling på jobbet. Therése är en av dem. Hon är tillbaka på jobbet, men såren är svårläkta.

– Man har blivit utfryst, misstrodd, smutskastad. 

Du blir rörd när vi pratar om det?

– Ja för det gör fortfarande ont. Ont i själen som fan. 

Therése berättar att det framförallt började med att hon efter föräldraledighet 2003 av ett befäl bland annat uppmanades att lämna sin sambo, som är lastbilsåkare. Befälet menade bland annat att sambon var grovt kriminell.

Therése kände sig så kränkt att hon gick hem och kom inte tillbaka i jobb förrän ett och ett halvt år senare, för ingen trodde på henne.

– Det var att möta alla. Jag sökte hjälp från personalavdelningen, men fick ingen. De menade att jag missförstått honom, men det fanns inget att missförstå i det samtalet, säger hon.  

Spottad i ansiktet

När Therése kom tillbaka till jobb fortsatte kränkningarna och blev ännu värre. Hon säger att hon förlorade sitt namn, blev baktalad i korridorerna, blev spottat i ansiktet. Hon blev klassad som en säkerhetsrisk och fick inte jobba i uniform i yttre tjänst. Hon blev inte informerad om ändringar i arbetet vilket ledde till att hon ibland hamnade fel i arbetet. Då blev hon utskälld, anklagad för att vara arbetsskygg.

I dag arbetar Therése med att utreda just arbetsmiljöbrott och försöker få rättshjälp för att få allt utrett för att kunna gå vidare.

Hon säger att med stöd från vissa arbetskamrater, och att det är hennes hämnd mot de som gjort henne illa, kan hon vara på jobbet även om hon avskyr själva polishuset och det krävts stor kraft för att överhuvudtaget gå in i huset.

– Jag har velat ge upp många gånger, men jag står kvar. Och jag går in på mitt jobb och försöker göra mitt jobb, fastän det är tungt. Så att ge upp ingår inte i min vokabulär. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista