Byggnad. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio
Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio

Nya särskolans placering i Kalmar får kritik

1:30 min

Skarp kritik riktas nu mot tankarna på en enskild träningssärskola för de barn som har störst behov i Brofästets lokaler i Kalmar.

Det skulle innebära att bara halva särskolan skulle flytta till en början – och att det skulle dröja lång tid innan andra barn flyttade in i byggnaden.

I Kalmar kommun har särskolorna flyttat runt de senaste åren och nu vill kommunen, föräldrarna och skolpersonalen samla särskolan på ett ställe. Den senaste utredningen visar att särskolan ändå skulle läggas på två olika platser i byggnaden, med liten kontakt med andra skolelever.

– Vi tror inte att det blir bra långsiktigt, säger Marie Torstensson som är engagerad i FUB, en intresseorganisation som bland annat jobbar med frågor om barn med utvecklingsstörning.

– Om man inte får möjlighet att samspela med barn i klass 1 till 3 så är det en stor del som går förlorad och som är svår att ta igen.

Kritikerna menar att det dels kommer att dröja innan fler barn än träningssärskolan flyttar in i byggnaden och dels att det är oklart om det blir några yngre barn att integrera särskolebarnen med.

– Träningssärskolan blir som en isolerad ö ute på Brofästet, säger Christina Fosnes (M) som är oppositionspolitiker i Kalmar.

– Den kommer att ligga i konferensdelen, och resterande särskolan kommer på plats först om minst fyra år, men i en helt annan del av byggnaden.

Hon är orolig över konsekvenserna när fest- och konferensanläggningen blir granne med träningssärskolan och att de delar på en liten innergård.

Lasse Johansson (S), ordförande i barn- och ungdomsnämnden, försvarar utredningen:

– Det som är det bästa är att man just kan dela på träningssärskolan, så att de får en egen ingång, och vid behov stänga av sin del så att de får vara själva och i övrigt ha det öppet så att man kan integreras, sa han vid dagens kommunfullmäktigemöte.

– Det är också unikt att särskolan för första gången får välja själva hur lokalerna ska se ut och var de ska vara, så att de inte blir tillhysta en överbliven lokal i en annan skola. Av personal och rektor på särskolan har jag fått signaler om att det är unikt och glädjande. Därför är det en bra utredning, som vi nu lägger till handlingarna.

Beslut i frågan väntas komma först längre fram under året.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista