Socialförvaltningen i Kalmar. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio
Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio

Socialens konsulter i Kalmar kan bli dyrare under 2016

1:16 min

Kostnaderna för inhyrd personal på socialen i Kalmar kommer att öka ännu mer under 2016, enligt Kalmar kommuns prognoser.

– Det räcker med att titta över på landstingssidan för att se vilka problem de har med hyrläkare. Det är inte en situation vi vill hamna i, säger Carl-Henrik Sölvinger (L) som är oppositionspolitiker i Kalmar.

Han tycker att kommunen borde göra mer för att minska behovet av inhyrd personal.

– Vi vill att folk ska vilja arbeta i Kalmar kommun och att vi har fast personal såklart.

Enligt Roger Holmberg (S), ordförande i socialnämnden i Kalmar, tar man in konsulter för att den ordinarie personalen ska kunna orka med:

– Vi är oroliga för att om vi inte gör det så kommer medarbetare att fara illa, säger han.

– Det är ingen större omfattning i Kalmar om man jämför med Karlskrona eller ännu värre; i Malmö.

Båda är överens om att konsultkostnaderna är ett problem och att mer behöver göras. Bland annat har kommunen börjat jobba med socionomstudenter, som kommer in och avlastar.

Studenterna bör man jobba ännu mer med än i dag, enligt Carl-Henrik Sölvinger, som också efterlyser ett tak för hur mycket en socialtjänsteman ska få på sitt bord:

– Vad är rimligt? Det är kanske en diskussion man behöver ta, efter det man har kunnat höra i media om väldigt stora portföljer för våra socialsekreterare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista