Fotbollsspelare på träningsplan.
Träningsmiljön är viktig för att fotbollens talanger ska kunna utvecklas. Foto: Sveriges Radio

Ledare utbildas i att utveckla framtidens fotbollsproffs

Jens Nilsson, Kalmar FF: "Tufft för ungdomarna att bli elitspelare"
1:33 min

Akademicheferna hos landets 60 Tipselitklubbar ska gå en utbildning på Linnéuniversitetet i hur man utbildar talanger. Det blir vid tre tillfällen i höst.

Ledarna som utbildar framtidens fotbollsproffs ska nu själva utbildas. Tillsammans med Linnéuniversitetet har cheferna över klubbarnas ungdomsakademier tagit fram en utbildning som de får chansen att genomföra vid ett antal tillfällen under hösten. Cheferna ska få lära sig mer om hur man organiserar en bra miljö för talangutveckling.

– Vi ser att det finns ett behov hos klubbarna, det spretar rätt mycket med olika värderingar och miljöer och allt möjligt, säger Jens Nilsson som är chef för Kalmar FF:s akademi.

Han berättar att man försökt få till den här typen av vidareutbildning i över ett års tid för att förbättra miljön för talangerna i svensk fotbolls elitklubbar Även om klubbarna har olika förutsättningar är målet att nå en mer homogen miljö för spelarna.

– Vi har elitklubbar som har dåligt med faciliteter, ungdomar och utbildade ledare, sen har vi storklubbar som har allt det där. Men självklart är det här en kraftsamling för att få en bättre miljö för ungdomarna för det är en tuff situation för ungdomarna att bli elitspelare. De utsätts för daglig konkurrens, de ska va fit for fight 24/7 plus att man ska klara av skolan och vara en normal tonåring också.

Linnéuniversitetets Carl-Axel Hageskog är före detta landslagscoach i tennis och projektledare för utbildningen. Han har tagit fram fyra grundpelare som är viktiga för att unga talanger ska nå framgång.

– Tittar vi internationellt på utveckling av elitidrott så är en av de fyra viktigaste grundpelarna för att nå framgång just utbildning av ledare och tränare. De andra är bra faciliteter som ger utövare och tränare tillgång till att träna (tillgänglighet), forskning och utveckling samt nationellt finansiellt stöd till verksamheter, säger han till tipselit.se.

Han berättar även om vilka egenskaper som ledarna behöver besitta:

– Det gäller att ha kunskaper om barn och ungdomars utveckling, att kunna leda och planera verksamheten utifrån de förutsättningar som finns, att kunna bidra med att organisera till en god miljö för talangutveckling, att ha kompetensen att skapa ett gott arbetsklimat vilket bland annat kräver god kommunikationsförmåga samt att kunna driva förändringsarbete.

Utbildningen genomförs under hösten med sammanlagt tre utbildningstillfällen för akademicheferna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".