Börje Granberg och Liisa Granberg.
Börje och Liisa Granberg trivs bra på Ängö och välkomnar fler invånare. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio

Ängöbor välkomnar slopat riksintresse

1:13 min

Trots att ett borttaget riksintresse kan innebära fler och nya byggnader på Ängö, är de grannar P4 Kalmar pratar med förhoppningsfulla och välkomnar att stadsdelen utvecklas.

Det så kallade riksintresset, som pekar ut extra skyddade områden, har krympt i Kalmar. Nu har kommunen större frihet att godkänna byggen utanför stans absoluta centrum.

De personer som P4 Kalmar träffar på Ängö välkomnar förändringen och menar att stadsdelen måste utvecklas.

– Varför skulle vi vara så statiska? undrar Liisa Granberg som gör påskfint i trädgården framför sin röda stuga med vita knutar.

– På hela Ängö är det en blandning av olika hus. Detta är ett hus från 1940 och har varit en fiskarstuga, säger hon och gör en gest mot huset.

De Ängöbor P4 Kalmar pratar med säger att de saknar närbutiken, som försvann från Ängö för någon månad sedan. Det finns en förhoppning om att stadsdelen ska utvecklas.

Att riksintresset nu tas bort, och kommunen får större utrymme att bestämma själv om vad hur det ska byggas, det välkomnas av Nicke Erlandsson som P4 Kalmar träffar på en av gatorna:

– Det har jag inga synpunkter på. Det är väl fantastiskt om det blir blandad bebyggelse. Det vore förfärligt om vi skulle uppfattas som gammalmodiga. Jag tror att det ska vara tidlöst och att området utvecklas i takt med tiden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista