Åsa Everbrand, projektledare Länsstyrelsen.
Åsa Everbrand, projektledare Länsstyrelsen. Foto: Erika Norberg/Sveriges Radio

På turné för länets sociala sammanhållning

1:41 min

Hur ökar vi den sociala sammanhållningen och integrationen i Kalmar län? Det är frågor som diskuteras när Kalmar Läns Museum, Regionförbundet och Länsstyrelsen besöker alla kommuner för att sprida ett upprop.

Uppropet Alla Tiders Kalmar län – Tillsammans, bygger på ett initiativ från Kalmar Läns Museum och handlar bland annat om att uppmana länsborna till att förstå och ta vara på dagens och morgondagens kulturarv, "gammelsvenskar" och nyanlända svenskar tillsammans.

Alla som vill är välkomna på de här mötena. Hittills har turnén besökt Högsby, Vimmerby, Mörbylånga och i kväll är det dags för Emmaboda. Och det har främst varit olika föreningsmänniskor, volontärer och kommunanställda som varit med.

– Det vi saknar är ju egentligen gruppen nyanlända, de hade behövt vara med och berika mötena lite mer, säger Åsa Everbrand som är projektledare på Länsstyrelsen.

Det är varje kommun som sköter inbjudan och då går man bland annat efter olika föreningsregister. I Vimmerby ledde mötet till att Mötesplatserna som redan finns i dag i Bullerbyn, på Fabriken och vid Ceos där Vimmerby IF håller till, ska nyttjas och utvecklas ännu mer.

I Mörbylånga kommun har Ölands Folkhögskola öppnat upp sina lokaler för fortsatta träffar varje torsdagkväll, där kan man både leka, pyssla med olika aktiviteter och fortsätta samtalen med andra.

Målet med uppropet är bland annat att skapa en större gemenskap och styrka mellan de föreningar och aktiviteter som redan finns för sammanhållningen i många av länets kommuner. Åsa Everbrand tar ett exempel:

– Hela min ridklubb kanske inte är intresserad av integration men det finns några där, och då kan de samarbeta med någon annan från.... biodlarföreningen!

– Och jag hoppas vi ska bli fler som faktiskt träffar nyanlända människor, säger Åsa Everbrand.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista