Kollage: flygplatsen Zaventem i Belgien/Anna Benson.
Kollage: flygplatsen Zaventem i Belgien/Anna Benson. Foto: Sveriges Radio

Anna skulle ha varit på flygplatsen i Bryssel

2:06 min

Två misstänkta självmordsdåd inträffade på Bryssels flygplats Zaventem i morse, sedan följde en sprängattack i tunnelbanan i centrala Bryssel. Anna Benson från Torsås var där och klarade sig med nöd och näppe.

Hör henne beskriva de dramatiska händelserna.

P4 Kalmar får tag på Anna Benson på tisdagseftermiddagen då hon sitter på ett flyg, redo att lyfta och flyga hem till Sverige. Hon säger att hon chockad och att det är svårt att ta in det som hänt.

– Det har gått i ett i dag, vi har försökt ta oss från Bryssel. Det är ju en krigszon med mycket militärer och insatsstyrkor från polisen och andra, berättar hon.

Anna och hennes sambo var på väg hem i morse. De satt i en taxi på väg till terminalen när bomben detonerade.

– Taxin var lite sen, vilket var väldig tur för när vi kommer fram är det märkligt tyst och så rasar taket och folk börjar springa.

– Där skulle vi ha stått, så vi är ganska skärrade och tacksamma att vi lever.

Hon berättar att de sedan, precis som många andra, sprang så fort de kunde medan flygpersonalen skrek "terror, terror" och "evakuera". Exakt vart de skulle visste de inte, men de skulle bort från byggnaden.

– Vi sprang bland alla kroppar som kom ut. Vi fick väl se ett femtiotal bårar med skadade och döda människor – och andra skadade runtomkring, med blod i ansiktet och på armar, som de viftade bort mer eller mindre. De var inte prioriterade helt enkelt för det handlade om att rädda liv, säger Anna Benson och upprepar hur tacksam hon är att vara vid liv.

I skrivande stund uppger belgisk public service att 34 människor mist livet i attackerna i morse.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista