Gunilla Skyttla och Raine Navin. Foto: Erika Norberg/Sveriges Radio
Gunilla Skyttla och Raine Navin. Foto: Erika Norberg/Sveriges Radio

Gunilla Skyttlas och Raine Navins konst lever vidare

10 min

Hur sparar man ett helt konstnärsliv, eller två, åt eftervärlden? Det är en fråga som blivit aktuell i Kalmar där två av stadens starkast lysande stjärnor, konstnärerna Gunilla Skyttla och Raine Navin, kommer att lämna mycket material och många berättelser efter sig.

– Säg att jag hade en källa att ösa ur så skulle jag vilja att det som finns hos dem, kunde få ett eget museum, för det tycker jag de är värda.

Det säger Agneta Mattisson som har dokumenterat en stor del av konstnärsparets konst på uppdrag av Hemslöjden i Kalmar län. Hon har lagt in mer än 2 000 bilder i en databas och spelat in samtal med Gunilla Skyttla och Raine Navin om verken och deras liv.

– Det skulle gärna få bli en bok av alltihopa, eller någon form av blädderformat, så man slipper sitta och titta på datorn, säger Agneta Mattisson om dokumentationen som är avslutad.

Det var tack vare ett stipendie som Hemslöjden i Kalmar län fick 2008, som arbetet blev möjligt. Under ett och ett halvt år besökte Agneta Mattisson konstnärsparet i deras hem, nästan varje dag. Dokumentationen fick utgå därifrån eftersom Gunilla Skyttla och Raine Navin har flätat samman sina liv så tätt med sina konstnärsskap.

– Så har man ytterligare en dimension i ett arkiv som man inte får om man går in efter deras död. Då får man bara antaganden, nu är ju allting sant, deras egna beskrivningar med deras egna ord, säger Agneta Mattisson till P4 Kalmar.

Stipendiet från 2008 är slut för längesedan och just nu finns Agneta Mattissons bilder i en databas som inte är kompatibel med Hemslöjdens nya system. Dessutom tillhör materialet än så länge Raine Navin och det är han som får bestämma vad som ska göras av det.

– Om Raine skulle vilja skulle man kunna ha det lite mer på digitalt museum eller så, säger Agneta Gefors som är hemslöjdskonsulent.

Hon hoppas att materialet så småningom kan föras över till det nya systemet och göras sökbart digitalt. Men för det behövs, förutom upphovsmännens godkännande, mer pengar.

En annan fråga som är obesvarad är hur materialet, skisserna och konstverken som bland annat finns kvar i parets bostad, ska förvaltas i framtiden.

– Vi har inte möjlighet inom Hemslöjden att vara det stället, det är inte vårt uppdrag för det är så brett. Det de har gjort åt Hemslöjden är liksom bara en del av ett helt konstnärskap, konstaterar Agneta Gefors.

Vad har du för dröm då?

– Drömmen från början var egentligen att kommunen skulle kunna se Raines och Gunillas lägenhet som en sorts konstnärslägenhet, men kanske är det bättre att det blir något mindre på länsmuséet. Något mindre, en yta som man kan förnya och förändra, säger Agneta Gefors.

Hon jämför med det faktum att Kalmar Läns Museum lyfter fram konstnären Jenny Nyström som föddes i Kalmar 1854 i en permanent utställning. Nu är det mer än 100 år senare och nu tycker Agneta Gefors att man kan ta Gunilla Skyttlas och Raine Navins betydelse för Kalmar på så pass stort allvar, att deras konst och deras prägel på stan också får leva vidare för framtidens besökare.

– Pengar är tyvärr inblandat i allting. Och kanske kan man se det så som att man har spännande personligheter och att det kan vara ett sätt att dra människor till Kalmar? funderar Agneta Gefors.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista