Berga centrum. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio
Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio

Dömda för Bergabranden döms för att ha eldat igen

På onsdagen dömdes två unga män för att tillsammans ha eldat på ett tak i Berga Centrum – vilket kunde ha lett till en ny storbrand i köpcentret.

De två männen är 19 och 21 år gamla. De döms nu för att i slutet av september ifjol ha eldat på ett tak i Berga centrum. Den yngre får skyddstillsyn som straff efter att ha fällts för allmänfarlig vårdslöshet. Han slipper därmed fängelse, på grund av sin låga ålder.

21-åringen döms för medhjälp till allmänfarlig vårdslöshet samt för narkotikabrott. Under rättegången har han tidigare sagt att han inte såg någon tända på något och att han heller inte har påverkat någon till att göra det. Trots det blir hans straff tre månaders fängelse. Han ville inte genomgå Kriminalvårdens program och därför var skyddstillsyn inte aktuellt.

Båda två var inblandade i den stora branden i Berga centrum 2011 och dömdes då för anstiftan. Tingsrätten skriver i den här – nya – domen att det är "synnerligen graverande" att de har gjort sig skyldiga till ett liknande brott.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista