Lagbok i Kalmar tingsrätt.
Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio

Knivhögg man elva gånger – hävdar att det var nödvärn

Advokaten: "Han ska vara fri från ansvar"
1:09 min

På onsdagen var det rättegång mot en man i 25-årsåldern som misstänks för mordförsök i början av februari i Västervik. Han ska ha knivhuggit en annan man elva gånger.

Den misstänkte mannen hävdar nödvärn, trots att han huggit den andre med elva knivhugg.

– Han vidgår att han använt visst våld men att han gjort det i nödvärn och därför ska vara fri från ansvar, säger den misstänktes advokat Peter Frisén.

Det var i början av februari som offret, en 31-årig man, hade kommit hem till en bekant för att festa. I lägenheten fanns också den nu misstänkte mannen. De tre tjafsade en del under kvällen och när killen som bodde i lägenheten slog sönder ett glasbord blev det bråk.

I det här bråket knuffade 31-åringen ner killen som bodde i lägenheten på sängen och tryckte ner honom med knäet. Det berättade 31-åringen själv i förhör under dagen. Plötsligt kände han då något som brände till i ryggen – det var den andre mannen som attackerade honom med två knivar.

Sammanlagt fick 31-åringen elva knivhugg i ryggen och i halsen. Den misstänkte har erkänt att han attackerade 31-åringen men hävdar alltså att det inte ska räknas som ett brott utan menar att det var fråga om nödvärn – eftersom att han skyddade sin kompis. 

– Man har en nödvärnsrätt att skydda sig själv eller andra från ett brottsligt angrepp, säger advokaten Peter Frisén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".