Skylt visar till färjan mot Västervik. Foto: Tobias Sandblad/Sveriges Radio
Foto: Tobias Sandblad/Sveriges Radio

Framtiden för Västerviks hamn fortfarande osäker

1:15 min

Vem som ska driva hamnen i Västervik i framtiden är fortfarande osäkert. Förslaget om att gå in i bolaget Oskarshamns Hamn AB, som vill ta över driften, ska utredas mer.

Det var i måndags som kommunfullmäktige röstade för att förslaget om att gå in i bolaget Oskarshamns Hamn AB ska utredas mer.

Tidigt i höstas meddelade VLI, Västerviks logistik och industri, som driver hamnen i Västervik på entreprenad, att man ville sälja sin verksamhet till Oskarshamns hamn AB.

Men för att ett sådant ägande ska bli lagligt måste också Västerviks kommun gå in som delägare. Majoriteten har tyckt att det varit en bra lösning eftersom VLI menar att de utrett frågan. Men en samlad opposition har hela tiden velat att man först ordentligt utreder om det finns andra alternativ.

Harald Hjalmarsson är moderat oppositionsråd i Västervik och tycker att majoriteten varit oansvariga som låtit det gå så långt som till fullmäktige utan att ha utrett förutsättningarna själva. Men är glad att det blev återremiss nu.

– Jag hoppas man utnyttjar tillfällen för att göra en analys för att se vilka tänkbara alternativ som finns. 

Han menar inte att Oskarshamns hamn AB behöver vara fel, men eftersom hamnen är mycket viktigt för hela Västerviks infrastruktur, måste det bli någon som verkligen vill utveckla verksamheten och man vet i dag inte vilka operatörer som skulle kunna vara intresserade förutom Oskarshamns hamn. 

Men hade VLI velat sälja till någon annan operatör som inte var kommunägd hade fråga inte ens hamnat på fullmäktiges bord, konstaterar socialdemokratiska kommunalrådet Tomas Kronståhl. Då hade det handlar om en vanlig försäljning av verksamhet som inte berört kommunen.

Samtidigt visar återremitteringen av avsiktsförklaringen visar att frågan är viktig för alla politiker i kommunen. Han menar att VLI redan hade kontrollerat marknaden och att Oskarshamn var den bästa kandidaten att köpa VLI och att kommunen också har kontrollerat marknaden.

– Vi har undersökt om det fanns andra intressenter, och det har det visat sig inte göra. Så vi tycker vi gjort den undersökningen redan, men det var inte fullmäktige nöjda med utan vill ha en opartisk analys och då får vi naturligtvis följa det beslutet. 

Tomas Kronståhl hoppas nu att även den egna utredningen ska visa att Oskarshamns hamn AB ändå är bästa alternativet. Under tiden oroar han sig för att VLI, som har en ansträngd situation och som är beroende av att en affär sker, kanske inte kan driva verksamheten vidare eller att Oskarshamns hamn tycker att de blivit misskrediterade av det här och ledsnar.

– Då skulle vi i värsta fall stå utan hamnoperatör och det vore absolut inget bra läge för vår kommun, det kan jag säga. 

Ambitionen är att frågan ska upp på fullmäktige redan på nästa fullmäktige om en månad. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista