Barn med blåsinstrument.
P4 Kalmar har undersökt förutsättningarna för barn som vill delta i kommunernas musikskolor. Foto: Heiko Junge/TT

Högsby enda kommun utan egen kulturskola

När Torsås startar sin kommunala kulturskola i höst är Högsby enda länskommun som inte kan erbjuda någon kommunal musik- eller kulturskola.

Det är ett stort och varierat utbud på Kalmar läns kommunala musik- och kulturskolor. Teater, körsång, spelande av instrument och dans finns tillgängligt i i stort sett hela länet. På en del platser är även vuxna välkomna, men de får betala lite mer. Avgifterna för barn- och ungdomar varierar, och en del aktiviteter är till och med gratis.

Kommunala musik- och/eller kulturskolor i Kalmar län:

Borgholm
Har en kulturskola som är öppen för alla, men elever i skolåldern har förtur om platserna inte räcker till. Det erbjuds undervisning i instrument och sång, kör, ensemble, drama samt skapande verkstad. Det kostar 650 kr/termin för enskild undervisning, 400kr/termin för gruppaktiviteter och 200 kr/termin för körsång. Det finns syskonrabatt.

Emmaboda
Har en kommunal kulturskola som är öppen för alla åldrar, men ger förtur till elever i grund-, sär- och gymnasieskola. Elever kan få undervisning i de vanligaste instrumenten, sång, teater, barndans och glasfusing. Avgiften är 500 kr/termin och en del är gratis.

Hultsfred
Har musikskola med undervisning i flera instrument och dans. Även vuxna är välkomna. Terminsavgiften är 330-850 kronor.

Högsby
Har ingen kommunal musik- eller kulturskola. Läs om Kulturbruket i kommunen här.

Kalmar
Har en kulturskola för dem mellan 6 och 20 år. Det erbjuds dans, drill, nycirkus, teater, slöjd, musikal, körsång, stråkinstrument, blåsinstrument, gitarr, bas, piano och sång. Avgiften är 350 kr/termin.

Mönsterås
Har musik- och kulturskolan som vänder sig från sex år till gymnasiet. Det erbjuds bland annat barnkör (årskurs 3-5), sånggrupp (årskurs 6-7), enskild sång från årskurs 8 och från årskurs 3 finns möjlighet att välja på en rad instrument. Instrument och sång kostar 500 kr/termin, gruppaktiviteter 340 kr/termin. Det finns också syskonrabatt så att ingen familj ska behöva betala mer än 1 000 kronor totalt för en termin.

Mörbylånga
Har kulturskola från tre års ålder beroende på vilken aktivitet det gäller. Det finns bland annat kör, stråkensemble, världsmusikorkester, rockband, dansgrupper, musikalgrupp och föräldrakör.
En termin kostar 565 kronor med rabatt för syskon eller om eleven vill gå flera kurser.

Nybro
Har en kulturskola med undervisning i musik, dans, teater och bild. Verksamheten är för barn och ungdomar. Kursavgifterna varierar, det kostar till exempel 650 kr/termin att spela ett instrument och 400 kr/termin att dansa.

Oskarshamn
Har en kommunal musikskola med undervisning i de flesta instrument och sång samt ensemble- och körundervisning. Undervisningen hålls mest på Oscarsgymnasiet men också på grundskolorna från årskurs 2 och uppåt. Terminsavgiften är 520 kronor men undervisning i ensemble och körsång är gratis.

Torsås
Har varit utan kommunal musik- och kulturskola länge, men tidigare i veckan blev det klart att det startas en kulturskola i höst.

Vimmerby
Har kulturskola för elever från fem år och uppåt. Vuxna är välkomna men verksamheten är främst riktad mot unga. Det finns dans, teater, film/media, piano, sång/kör och gitarr. Avgiften är 750 kr/termin.

Västervik
Har en kulturskola för den som är fyra år och äldre. Det erbjuds instrument, sång, körsång, orkesterverksamhet, dans, teater och musikproduktion. Avgiften är 390-1 250 kronor för de flesta aktiviteter, den högre avgiften är för vuxna. Att spela instrument kostar 720 kr/termin.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista