Johanna Broselid
Johanna Broselid, komminister Kalmar domkyrka. Foto: Erika Norberg/Sveriges Radio

Fördomar om islam och kristendom ska ventileras i kyrkan

"Vägen till förståelse och gemenskap är inte att vi blir precis likadana"
1:30 min

Under våren bjuder Kalmar Domkyrkoförsamling in till samtal om kristendom och islam. Alla som vill kan droppa in i lokalen vid Stortorget för att lufta sina fördomar och förhoppningsvis bli av med dem.

Alla åldrar och alla sorters människor är välkomna. Johanna Broselid, som är komminister i Kalmar Domkyrkoförsamling, hoppas det kommer en blandning av folk.

– Alla som känner sig lagom trygga med att treva sig fram på engelska. Det är viktigt att man får treva sig fram tillsammans, både på språket och på religionens mark, säger hon till P4 Kalmar.

Tillsammans med Omar Alzokani, som har studerat Koranen på universitetsnivå i Syriens huvudstad Damaskus, kommer hon att leda samtalen. De träffades i ett integrationsprojekt som domkyrkoförsamlingen har haft, med en sorts introduktionskurs i hur det svenska samhället fungerar.

Nu vill de ge oss chansen att lära känna varandra, egentligen som människor men det finns en vits att göra det genom samtal om religion.

– Jag tror att en viktig del i det är att få prata om religionen, för när vi tänker på muslimer så tänker vi på krig i religionens namn och jag tror inte att det är bara så. Till en del, ja. Men hela den gruppen och hela den religionen är inte så, säger Johanna Broselid.

Omar kan bara engelska och arabiska så därför kommer det vara engelska som gäller i första hand. Den som vill vara med behöver inte anmäla sig, det kostar ingenting utan det är bara att droppa in klockan sju i församlingens samlingssal. Samtalen kommer bland annat att handla om likheter och olikheter mellan de två stora världsreligionerna.

– Jag tänker att vägen till förståelse och gemenskap inte är att vi blir precis likadana, utan att vi lär känna varandra som de vi är.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".