Mäklarannonser i fönster. Villagata.
Foto: David Baujard och Nick Näslund/Sveriges Radio

Ökat antal anmälningar mot mäklares lockpriser

1:22 min

Allt fler fastighetsmäklare blir anmälda i Kalmar län, visar siffror från Fastighetsmäklarinspektionen. Vanligast är anmälningar mot att mäklaren lägger ett lockpris.

Anmälningarna till Fastighetsmäklarinspektionen ökar nationellt och särskilt mot lockpriser mer än tredubblades anmälningarna till 105 stycken förra året jämfört med året innan. Totalt gjordes 378 anmälningar mot mäklare förra året. Det är 75 fler än 2014.

Ett lockpris innebär att det utsatta priset skiljer sig från marknadsvärdet eller det som säljaren är beredd att acceptera. Att det blivit vanligare tror Eva Westberg, myndighetschef på Fastighetsmäklarinspektionen som har tillsyn över mäklarna beror på dagens bostadsmarknad:

– Med stor sannolikhet så beror det på den hetsiga bostadsmarknaden som varit under senare år, säger Eva Westberg.

– Det finns ett väldigt litet utbud av bostäder i många regioner. Det är många spekulanter som är intresserade av samma objekt. Då kan det bli en hetsig budgivning som gör att försäljningspriset trissas upp.

Men trots att rekordmånga anmälningar mot lockpriser gjordes förra året i landet så kan det vara svårt att bevisa menar Eva Westberg. Några mäklare får en erinran, ett fåtal varnas. I enstaka fall kan inspektionen plocka mäklaren ur tjänst.

Därför ska nu Fastighetsmäklarinspektionen särskilt studera lockpriser under året genom att granska ett större urval mäklare och samla in bevisning som håller i rätten, menar hon.

Förra året anmäldes tolv fastighetsmäklare till FMI i Kalmar län, varav fem tilldömdes varningar av FMI.

Det är en ökning för tredje året i rad och tre av anmälningarna gällde lockpriser. Hittills i år har två mäklare anmälts.

Frida Langå som är mäklare i Kalmar håller inte med om att hennes kollegor utnyttjar situationen på bostadsmarknaden:

– Däremot så står vi mäklare i dag inför en svår roll när vi ska sätta priset eftersom priserna går upp väldigt snabbt, säger hon.

– Vi möter också potentiella köpare i dag som räknar med budgivningar och att priset där stiger väldigt snabbt.

Så ser det ut i grannlänen:

De senaste två åren har sju fastighetsmäklare i Kronobergs län anmälts, och två av anmälningarna gällde lockpriser.

Förra året anmäldes 17 fastighetsmäklare i Östergötland, och sex av anmälningarna gällde lockpriser. Det är en ökning för tredje året i rad och hittills i år har två mäklare anmälts.

I Jönköpings län anmäldes förra året fem fastighetsmäklare och en av anmälningarna gällde enbart lockpriser. Hittills i år har två mäklare anmälts.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista