Husvagnar.
Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio

Tiggarnas läger i Kalmar ska begränsas

1:15 min

Kalmar kommun väntar på nationell vägledning kring hur de ska hjälpa fattiga bostadslösa från andra EU-länder på bästa sätt. Nu ska lägret vid Kalmar dämme till viss del avvecklas.

Kalmar kommun säger att de inte har hittat ett annat alternativ.

Nu ska antalet husvagnar minskas och baracker med dusch och toalett ska tas bort när bygglovet upphör i slutet av maj.

– Vi kan inte stänga anläggningen och vi kan inte ha kvar barackerna för det har vi inte bygglov till, säger Benny Wennberg som är förvaltningschef på Kalmar kommun.

I anslutning till den gamla receptionsbyggnaden till nöjesparken Salve har kommunen erbjudit toaletter för de boende, som främst består av romska tiggare. Lägret har successivt växt med husvagnar och bilar.

I dagsläget finns knappt 20 husvagnar där och runt 35 personer bor i dem. Som mest har drygt 70 personer bott i lägret.

Nu hänvisar kommunen de boende som främst är romska tiggare till toaletterna och duschar i gamla Salvestadens entrébyggnad. Fast de är klart färre än tidigare.

I februari kom regeringens utredare med en rapport, som uppmanade kommunerna att inte se anvisade platser som en långsiktig lösning:

"På många orter i landet är det stor bostadsbrist och ett antal hemlösa medborgare finns redan. Att mot en symbolisk hyra upplåta någon form av campingplats uteslutande till en specifik grupp hemlösa, som heller inte är kommunmedborgare kan därför ifrågasättas juridiskt."

Men någon tydlig vägledning kring hur kommunerna ska göra istället finns inne ännu. Man hoppas från kommunens sida nu på tydligare direktiv och att Länsstyrelsen ska få ett större ansvar i frågan.

– Man pekar i rapporten på att det är olämpligt att anordna sådana här platser. Det är lite det som styr vårt agerande att vi vill inte göra det här permanent. Vi ser det här som en nödlösning och har löst ett nedskräpningsproblem i Kalmar. Nu får vi se vad som händer, om vi flyttar eller eliminerar problemet, säger Benny Wennberg.

Katarina Borgemo är diakon på Kalmar Stadsmission som har daglig kontakt med personerna i lägret. Hon är kritisk:

– Det blir mycket sämre. Att ha tillgång till dusch och toaletter har varit fantastiskt. Det är klart att det blir konsekvenser nu. Det kanske är lite skönt för kommunen att säga, och skylla på, att de gör som man säger i den här rapporten, säger Katarina Borgemo.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista