Felparkerad bil.
Bilen har stått på parkeringen i flera månader och högen med böter har växt på vindrutan. Foto: Nick Näslund och Katarina Larsson/Sveriges Radio

Lagen hindrar att felparkerad bil bogseras bort

1:18 min

En bil som stått felparkerad vid länssjukhuset i flera månader har fått minst fem böteslappar. Lagen hindrar landstinget och kommunen från att snabbt bogsera bort fordonet.

En bil som stått felparkerad på en handikappruta vid länssjukhuset i Kalmar har retat upp bilister som vill använda platsen.

Anders Kalin från Öland har behov av att parkera på handikapparkeringar och han är irriterad:

– Det är fyra handikapparkeringar som folk behöver.

Han har själv ringt runt till en rad olika instanser – bland annat till Kalmar kommun, landstinget och Securitas – men har inte fått klara besked någonstans. 

– Att ingen tar tag i frågan irriterar mig. Nu vill jag bara att bilen försvinner.

Ärendet har hamnat i knäet på Christer Johansson på Landstingsfastigheter. Han berättar att de inte kan flytta på bilen, som lagen ser ut i dag:

– Först och främst måste man uttömma alla möjligheter att få tag i fordonsägaren. Först när man har gjort det så får man flytta på bilen.

Därför har Christer Johansson ringt bilägaren via ett flertal telefonnummer, utan resultat. Han har också kontaktat polisen för att få reda på om bilen är stulen. Så är inte fallet.

Nu har landstinget skickat ett rekommenderat brev, men Christer Johansson tror inte att kvinnan löser ut det:

– Nej, hon verkar inte gå att nå. När vi får tillbaka brevet så kan vi gå vidare och be Kalmar kommun eller Kronofogden att flytta på bilen.

Även han är irriterad över att bilen står som den gör.

– Den står på en av våra bättre platser för funktionshindrade.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista