Anna Thor
1 av 2
Foto: Erika Norberg/Sveriges Radio
Marken vi går på - en öländsk folklivsskildring
2 av 2
Marken vi går på - en öländsk folklivsskildring Foto: Erika Norberg/Sveriges Radio

Öländska kvinnor skildras i ny bok

4:31 min

"Marken vi går på" är en öländsk folklivsskildring där 14 kvinnor i olika åldrar och med olika bakgrund har intervjuats. Bakom boken står Anna Thor och Elin Aldén.

– Det vi började med var att gå till biblioteket och kolla lite folklivsskildringar och det var väldigt mycket män i dem och då fick vi en ännu starkare känsla av att det behövs en folklivsskildring om kvinnor också, berättar Anna Thor, som är född och uppväxt på Öland och har kommit tillbaks efter utbildningsåren på Gotland.

Nu bor hon med sin familj strax utanför Borgholm. Annas tre månader gamla dotter Maja sitter i knät hos sin mamma när vi pratar. Och Maja kommer, precis som Anna, att växa upp på Öland med allt vad det kan innebära: storslagen natur, en känsla av att alla känner alla, brist på jobb, tristess och en längtan bort. Men i grunden en stark kärlek till ön.

Anna Thor har gjort "Marken vi går på" tillsammans med vännen och fotografen Elin Aldén som bor i Malmö och funderar på att flytta till ön. Men hon ville först veta mer om hur de som bor på Öland i dag upplever det. Och det finns fler syften med boken.

– För mig handlar det mycket om att vi behöver bevara de här rösterna för framtiden. Men vi gör det också för de här kvinnorna. För när vi har frågat dem om de vill vara med så har de sagt "nej men inte jag, jag har inget att berätta, det finns så många andra". Då har vi bara velat lyfta fram de här kvinnorna och visa hur fantastiska de är allihopa, säger Anna Thor.

Kvinnorna i boken har fått samma frågor, de har dessutom fått dem i förväg, men samtalen har ändå blivit väldigt olika, säger Anna Thor. Det har handlat om Öland som landskap och om kvinnornas liv, ibland väldigt personliga historier. Om politik, om sysselsättning, flera av dem har olika jobb under olika säsonger på ön, flera av dem betonar vikten av att få ungdomar att stanna kvar eller åtminstone komma tillbaka.

Sparbanksstiftelsen Öland har betalat tryckkostnaderna för de första hundra exemplaren, i övrigt är allt arbete gjort helt ideellt med hjälp av Annas man Calle som står för den grafiska formgivningen.

Utdrag ur "Marken vi går på":
"Det var det att mamma kom från ett frikyrkligt hem och hennes pappa var väldigt sträng. Hon satt och sjöng frikyrliga sånger för oss om kvällarna. En del andra skillingtryck, ja de var så berättande. Iris och hennes syster var väldigt fängslade av de hemska berättelser som mammas sånger målade upp. Mamman spelade orgel, gitarr och piano. Iris börjar själv sjunga på en visa om en föräldralös pojke. Alla Iris förfäder är från Öland, förutom hennes mamma."

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista