Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Liten risk för snusk i lösgodiset

Publicerat fredag 25 mars 2016 kl 08.04
"Ingen koppling mellan lösgodis och utbrott av matförgiftningar"
(1:12 min)
Lösgodis. Foto: Leif Johansson/Sveriges Radio
Foto: Leif Johansson/Sveriges Radio

Trots alla som är och krafsar bland lösgodiset inför påsk är risken att dra med sig någon smitta hem liten, enligt Livsmedelsverket.

– Så vitt vi vet har det inte varit någon koppling mellan lösgodis och utbrott av matförgiftningar, säger Mats Lindblad, smittskyddssamordnare på Livsmedelsverket.

Bakterier behöver ha vatten för att växa, och vatten är det dåligt med i lösgodislådorna. Däremot kan ett virus hamna i godispåsen.

– Men det kräver att någon först tar i godiset och sedan lägger tillbaka den.

Det är kan ju hända men är inte särskilt sannolikt. Det är ju vanliga att man gör så med frukt och grönsaker, säger Mats Lindblad.

– Det skulle jag vara mer orolig för än med godiset.

Han tycker att sunt förnuft ska råda när påskgodiset ska handlas.

– Naturligtvis ska det vara rent och snyggt där lösgodis säljs. Men det gäller ju för alla livsmedel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".