Lösgodis. Foto: Leif Johansson/Sveriges Radio
Foto: Leif Johansson/Sveriges Radio

Liten risk för snusk i lösgodiset

"Ingen koppling mellan lösgodis och utbrott av matförgiftningar"
1:12 min

Trots alla som är och krafsar bland lösgodiset inför påsk är risken att dra med sig någon smitta hem liten, enligt Livsmedelsverket.

– Så vitt vi vet har det inte varit någon koppling mellan lösgodis och utbrott av matförgiftningar, säger Mats Lindblad, smittskyddssamordnare på Livsmedelsverket.

Bakterier behöver ha vatten för att växa, och vatten är det dåligt med i lösgodislådorna. Däremot kan ett virus hamna i godispåsen.

– Men det kräver att någon först tar i godiset och sedan lägger tillbaka den.

Det är kan ju hända men är inte särskilt sannolikt. Det är ju vanliga att man gör så med frukt och grönsaker, säger Mats Lindblad.

– Det skulle jag vara mer orolig för än med godiset.

Han tycker att sunt förnuft ska råda när påskgodiset ska handlas.

– Naturligtvis ska det vara rent och snyggt där lösgodis säljs. Men det gäller ju för alla livsmedel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".