Ludvig Samuelsson framför porten till en hinderbana.
Ludvig Samuelsson framför porten till en hinderbana. Foto: Erika Norberg/Sveriges Radio

Öland bjöds på spelupplevelser

Lyssna: Här dyker vi in på spelmässan – och testar hinderbana
4:26 min

Ölands folkhögskola har ägnat fyra veckor åt spel. Eleverna på skolans olika inriktningar har bland annat skapat egna tv-spel, datorspel, brädspel, konstverk om spel och en hinderbana.

I dag avslutas temat med en spelmässa.

– Det var jag och en annan kille som satt uppe och spelade spel på en klassresa, och då kom en av våra lärare och sade att "ni gör så mycket spel och vi förstår inte det där för vi är så gamla, det vore kul om ni ville visa det där för oss", berättar Edward Ekelund, som går på Allmän linje.

Under fyra veckor har de ägnat sig åt diskussioner, reflektioner och konkret spelkonstruktion på skolan. Bland annat med hjälp av en professionell spelutvecklare.

Edward Ekelund tycker det är roligt att se att det har blivit en sådan stor blandning. Hinderbanan till exempel, är ett spel som kallas Game of trust, det handlar om att våga lita på den som leder oss där vi går längs en okänd stig med ögonen förbundna.

Vi håller varandra i handen, ibland blir det blött i ansiktet, ibland kommer nåt mjukt mot huden. Och vi ska böja oss, kliva upp och ner och över saker.

Marianne Markström, som går på Seniorakademin, har gjort ett enkelt spel med ord på papperslappar för den som vill lära sig svenska.

– Jag har frågat många av de som har spelat om det här hade varit roligare om man hade haft tangenter att trycka på? De har svarat att "nej, det var roligt det här också, att flytta etiketter", säger Marianne Markström.

– Det tycker jag var trevligt att höra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".