Siluetter av människor. Illustration: Nick Näslund/Sveriges Radio.
Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio

Hultsfred tar emot ensamkommande igen

1:09 min

Före jul stoppades mottagandet i Hultsfreds kommun av arbetsmiljöskäl. Sedan dess har man anställt mer personal och gjort om organisationen.

– Det var väldigt illa. Hade vi inte satt det här stoppet hade vi fått stänga hela enheten, det hade vi gått göra, säger Eivor Lind som är ny chef på ensamkommande barnsektionen.

I början av december sa Hultsfreds kommun stopp för nya ensamkommande. Då hade man två personer som jobbade med att ta emot barnen, hitta plats till dem och följa upp så de hade det bra.

Tiden räckte inte till alla arbetsuppgifter och det mesta av kontroller och uppföljningar fick vänta för att man skulle klara av det akuta; att hitta sängplatser till de som kom.

När man nu öppnar upp för ensamkommande igen har man förstärkt sektionen som jobbar med ensamkommande, istället för två personer är man i dag 13.

En av dem var med när stoppet infördes och som jobbar kvar idag är Slavica Alic. Hon menar att stoppet var nödvändigt, och att fler kommuner borde gjort likadant.

– Inte bara på grund av personalen, vi klarade inte av det. Men det är barnen vi ska tänka på. Det är dem vi tar hand om och man måste få lite andrum för att göra ett bra arbete.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista