Landsbygdsuppropet. Manifestation för en levande landsbygd i Vimmerby.
1 av 3
Foto: Sigrid Edsenius/Sveriges Radio
Malin Blixt Johansson.
2 av 3
Malin Blixt Johansson. Foto: Sigrid Edsenius/Sveriges Radio

Hundratals manifesterade för en levande landsbygd

1:25 min

Köp svensk mat, bevara landsbygdsskolorna och nej till GMO – det var några av slagorden under gårdagens manifestation för en levande landsbygd.

Manifestationen Landsbygdsuppropet hölls på 15 olika platser i landet. I Vimmerby samlades runt 200 personer och en av dem var Malin Blixt Johansson från Lönneberga.

– Vi vill bevara landsbygden. Bönderna klarar inte av det ekonomiskt som det är nu, säger hon.

Runt 20 traktorer körde kortege runt Vimmerby och på traktorerna hade slagord för en levande landsbygd placerats. Runt 150 personer var på plats för att visa att de tycker det är viktigt med en landsbygd med många lantbruksföretag.

Annica Johansson, som har tagit initiativ till Landsbygdsuppropet i Vimmerby, jobbar sju dagar i veckan, även med andra jobb än lantbruket, för att kunna vara lantbrukare. Hon menar att den svenska bonden arbetar i en snedvriden konkurrens där utländska producenter har mycket lägre krav på sig.

– De har inte samma djurskyddskrav och de får använda antibiotika på ett annat sätt vilket gör att de kan ha en mycket intensivare produktion, säger hon.

Skulle ni vilja slippa de här hårda djurskyddslagarna och kunna pumpa djuren full med antibiotika?

– Det är helt fel väg att gå. Det är resten av Europa som måste ifatt oss. Men kraven måste vara på lika villkor, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista