Frida Boklund, Företagarna
Nya regler om arbetsmiljö är otydliga, anser Frida Boklund, regionchef på Företagarna. Foto: Christian Ströberg/Sveriges Radio

Nya regler ska bromsa sjukskrivningar

1:34 min

Sjukskrivningar på grund av stress ökar kraftigt i Kalmar län. Nu ska hårdare krav på chefer minska stressen på arbetsplatser. Det är avsikten med nya regler för arbetsmiljö som träder i kraft den 31 mars.

Organisationen Företagarna ser problem för just små företag med de nya reglerna, säger regionchef Frida Boklund:

– Generellt är vi emot fler direktiv och att lägga på mer på en liten företagare, vars uppgift är att driva sitt företag, säger hon.

Stress på jobbet, konflikter med kollegor och slitsamma arbetstider. Det är arbetsmiljöproblem kan leda till ohälsa.

Den vanligaste orsaken till långtidssjukskrivningar i dag är psykisk ohälsa. Och problemen ökar, visar statistik från Försäkringskassan som P4 Kalmar tagit del av.

På tre år har antalet sjukskrivningar på grund av olika stressjukdomar mer än fördubblats i Kalmar län. Senast offentliggjorda siffror visar att drygt 720 personer i länet var sjukskrivna på grund av stress.

Sjukfrånvaron är i genomsnitt 50 procent högre inom offentlig sektor jämfört med privat sektor.

Arbetsmiljöverkets nya regler handlar bland annat om att chefer måste bli mer vaksamma på kränkningar och mobbning på en arbetsplats, att det finns tillräckligt med personal för att minska stressen och om hur mycket jobb chefen ska kunna lägga på en anställd.

Frida Boklund på Företagarna säger att stress på jobb och fritid inte alltid är så lätt att skilja på, men hon ser ändå fördelar med de nya reglerna:

– Kanske gör det att man blir mer uppmärksam och vågar ställa den där extra frågan hur man mår. Då är det bra, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista