Ingrid Cagnell och Birgitta Cagnell
1 av 2
Ingrid Cagnell och Birgitta Cagnell. Foto: Sigrid Edsenius/Sveriges Radio
Människor vid vattnet.
2 av 2
Både sälar och fåglar skådades av nyfikna i Ottenby. Foto: Sigrid Edsenius/Sveriges Radio

Flygande vårtecken skådades i Ottenby

Ingrid Cagnell, 8: "Vi har sett havsörn och sälar"
1:40 min

Lärkor, starar och tofsvipor är alla nyanlända tecken på att våren är här. Under påsken sökte sig många fågelskådare till Ottenby på Öland för att se vårfåglarna.

En av dem som sökt sig till Ölands södra udde är Hans Lomosse, som ofta tittar på fåglar här. Den här dagen fick han se en brandkronad kungsfågel. Han visar den lilla fågeln i sin tubkikare och berättar att fågeln, som endast väger fem gram och är lika liten som en vanlig kungsfågel, har börjat häcka här i Sverige sedan några år.

Han har också sett en svarthakad buskskvätta under morgonen. Det är också en fågel som brukar komma så här på våren tillsammans med kungsfåglar och brandkronad kungsfågel.

– De brukar komma så här fina dagar i mars när det inte blåser så mycket, säger han.

Ute i sundet låg flera sälar och solade sig på stenar som stack upp ur vattnet. Och de som stod vid vattenbrynet och tittade på sälarna kunde också höra deras sjungande läten. Birgitta och Ingrid Cagnell spanade på både fåglar och sälar.

– Vi har sett en havsörn och så har vi sett sälar också, säger Ingrid Cagnell, 8 år.

Båda två hörde också sälarnas sång.

– Ja det har vi aldrig hört innan och vi undrar om det kan hänga ihop med våren. Men sälarna sjunger alltså, det är fantastiskt, säger Birgitta Cagnell.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".